Šéfka MMF ustála kauzu, která se týkala její role ve Světové bance

Zaměstnanci Světové banky prý měli být v době jejího působení v této instituci nuceni manipulovat s daty hodnotícími podnikatelské klima Číny.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý vyjádřil svoji „plnou důvěru“ ředitelce Kristalině Georgievové v souvislosti s obviněními, že zaměstnanci Světové banky byli v době jejího působení v této instituci nuceni měnit hodnocení podnikatelského klimatu v Číně ve snaze usmířit si Peking, píše Associated Press.

Výkonná rada MMF v úterním prohlášení uvedla, že její přezkum „nezvratně neprokázal, že výkonná ředitelka Kristalina Georgievová hrála nepatřičnou roli.“

Rada ale také uvedla, že zkoumání možných pochybení zaměstnanců Světové banky pokračuje. Spojené státy, které mají jako největší akcionář MMF hlavní slovo, už oznámily, že plánují bedlivě sledovat další vyšetřování této záležitosti.

Georgievová jakoukoli vinu popřela. Americká ministryně financí Janet Yellenová, která telefonicky hovořila s Georgievovou, uvedla, že zpráva „vyvolává legitimní otázky a obavy.“ Podle ministerstva financí „není důvod ke změně ve vedení MMF, chybí-li další přímé důkazy ohledně role výkonného ředitele“. Yellenová také řekla, že rozhodující je bránit integritu MMF i Světové banky.

Šéfka MMF Georgievová minulý týden předstoupila před komisi v souvislosti s tvrzením právní kanceláře WilmerHale, že spolu s dalšími představiteli Světové banky tlačila na zaměstnance, aby údaje týkající se Číny pozměnili. Kauza posílila kritiku silného vlivu Číny v rámci Světové banky.

Bulharka Georgievová je teprve druhou ženou v čele MMF, před dvěma lety převzala vedení od Christine Lagardeové, která opustila MMF a stala se šéfkou Evropské centrální banky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.