MMF a Světová banka mají narozeniny

Svět kolem obou institucí, které slaví letos 75. narozeniny, se velmi změnil.

Přežijí jen tehdy, když se přizpůsobí aktuálnímu vývoji, píše se v úvodníku novin Financial Times.

MMF i Světová banka byl založeny na konferenci v Bretton Woods v roce 1944. Je jim tedy 75 let a to už je možnost se ohlédnout, snad i s pocitem štěstí, že jsou ještě naživu.

Našly si nové role, udržely svou významnou pozici, i když svět se kolem nich opravdu hodně změnil.

Nový problém může být ten z těch závažnějších, nový postoj USA vůči multilaterálním institucím ukazuje, že především Světová banka musí prokázat svou nenahraditelnost.

MMF to má trošku snazší. V 80. a 90. letech byl za svou vměšující se politiku, se kterou požadoval po zemích strukturální reformy, často oprávněně kritizován. Jsou tu jiné iniciativy jako Nová rozvojová banka BRICS (2015), ale zatím se nikomu nepodařilo nahradit celý profil MMF, včetně schopnosti být u veřejnosti tak nepopulární.

MMF se nechal ovšem vtáhnout do záchrany eurozóny, do Trojky, a byl tak zapojen i v programech, se kterými vlastně nesouhlasil. To byla pro MMF velká lekce, ze které se musí poučit, i když představitelé EU dali jasně najevo, že si při žádné další „záchraně“ angažmá MMF nepřejí.

Světová banka je v těžší pozici, nepřátelství Trumpovy administrativy je zřejmé. Jenže její role byla skutečně nahrazena jinými subjekty, především čínskými investicemi, ale existují i jiné rozvojové banky, které poskytují financování investic.

Je pravda, že banka se pokusila přeorientovat se na financování globálních veřejných statků jako je omezení migrace a boj proti změnám klimatu. Ovšem současné vedení za Davida Malpasse se snaží vše vrátit do národních kolejí.

Je tu ovšem jeden zásadní problém s oběma institucemi. Ono rozdělení moci: to, že Světovou banku vede Američan a MMF Evropan. Christine Lagardeová se přesune do Evropské centrální banky, její odchod by měl otevřít prostor pro hledání kandidáta dle zásluh.

Obě dvě instituce se musejí přizpůsobovat, pokud chtějí přežít. Ale kdyby snad obě dvě měly zmizet, pak by byl úbytek expertiz, důvěryhodnosti i zdrojů brzy velmi bolestivě patrný, uzavírá editorial FT.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.