Poslanci schválili liberalizaci vízového režimu s Kosovem

Evropský parlament v úterý schválil dohodu s Kosovem o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty. Bezvízový styk by měl být zaveden nejpozději do roku 2024.

Občané Kosova budou moci cestovat do EU – a občané EU do Kosova – bez žádosti o vízum, a to až na 90 dní během 180denního období. Po vstupu zákona v platnost bude mít celý region západního Balkánu podobný vízový rámec pro schengenský prostor, informuje portál Evropského parlamentu.

Osvobození od vízové povinnosti vstoupí v platnost po zavedení Evropského systému pro cestovní informace a povolení (ETIAS), v každém případě do roku 2024.

Zpravodaj Thijs Reuten (S&D, Nizozemí) řekl: „Po letech čekání je nyní Kosovo posledním státem v regionu západního Balkánu, který se připojil k našemu bezvízovému režimu. To konečně umožní obyvatelům Kosova snadno cestovat, navštěvovat příbuzné a podnikat v EU. Jde však o víc: tento milník je také důležitým základem pro budoucí a stále užší spolupráci mezi EU a Kosovem.“

Podpis zákona a tisková konference

Ve středu 19. dubna tento zákon ve Štrasburku podepíše předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová a švédské předsednictví Rady.

Po podpisu bude následovat tisková konference se zpravodajem Thijsem Reutenem a Besnikem Bislimim, místopředsedou vlády Kosova, v tiskovém sále Parlamentu pojmenovaném po Daphne Caruaně Galiziové v 15:15 hodin středoevropského času. Tiskovou konferenci můžete sledovat zde.

Souvislosti

Kosovo je potenciálním kandidátem na vstup do EU a v únoru 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost. Jeho nezávislost v současné době neuznává pět členských států EU (Kypr, Řecko, Rumunsko, Slovensko a Španělsko). Evropský parlament podporuje liberalizaci vízového režimu s Kosovem od roku 2016 poté, co Komise prohlásila, že Kosovo splňuje kritéria jejího plánu pro liberalizaci vízového režimu. Kosovo je v současné době jedinou částí regionu západního Balkánu, která nemá bezvízový styk při krátkodobých pobytech v rámci schengenského prostoru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.