EU: Členství Moldavska by bylo geostrategickou investicí

Přístupová jednání s Moldavskem musí být zahájena do konce roku 2023 po splnění devíti kroků stanovených Evropskou komisí.

V usnesení přijatém ve středu europoslanci uvádí, že členství Moldavska v EU by bylo geostrategickou investicí do sjednocené a silné Evropy, informoval portál Evropského parlamentu.

Moldavsko je i nadále vystaveno ruskému tlaku a energetickému vydírání, hospodářským otřesům způsobeným válkou na sousední Ukrajině a také Kremlem podporovaným pokusům o destabilizaci proevropské vlády v zemi. Parlament vítá vedoucí úlohu moldavské prezidentky Maiy Sanduové a orgánů země při řešení těchto závažných problémů.

Poslanci rovněž znovu potvrdili svou podporu budoucímu členství Moldavska v EU po podání jeho žádosti v roce 2022 a ocenili pokrok moldavské vlády v oblasti reforem a úrovně sladění s acquis EU. Vyzývají k zahájení přístupových rozhovorů do konce roku 2023, pokud Moldavsko splní devět kroků, které Evropská komise uvedla jako nezbytné pro zahájení jednání.

Do té doby vyzývá Parlament moldavskou vládu, aby odhodlaně pokračovala v reformním programu v oblasti demokracie a právního státu, pokročila v práci na plném provádění dohody o přidružení k EU a prohloubené a komplexní zóny volného obchodu, bojovala proti organizované a závažné mezinárodní a nadnárodní trestné činnosti a pokračovala v úsilí o zvýšení energetické bezpečnosti země.

Sankce proti těm, kdo usilují o destabilizaci Moldavska

Pokud jde o pokusy o destabilizaci Moldavska, rezoluce vyzývá EU a její členské státy, aby na zúčastněné okamžitě uvalily sankce. Evropská unie by měla uvalit sankce na uprchlé moldavské oligarchy Ilana Șoru a Vladimira Plahotniuce, případně na jejich podniky a politické organizace, a hostitelské státy a území by měly vydat oba muže, aby mohli stanout před soudem v Moldavsku.

Parlament rovněž požaduje, aby EU rozšířila působnost svého sankčního režimu tak, aby zahrnoval trestné činy korupce, které ohrožují bezpečnost, stabilitu, ústavní pořádek a demokratické instituce země.

Podpora úsilí Moldavska o dosažení energetické nezávislosti

Rezoluce odsuzuje pokračující energetické vydírání ze strany Ruska a vyjadřuje podporu úsilí Moldavska o zvýšení energetické bezpečnosti prostřednictvím diverzifikace zdrojů dodávek, snížení spotřeby, nákupu energie na evropském trhu a rozvoje infrastruktury pro propojení. Poslanci rovněž vyzývají EU, aby nadále podporovala Moldavsko, když usiluje o dosažení energetické nezávislosti.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.