Borrell kritizoval Rusko za tlak na Moldavsko

Nejvyšší představitel EU kritizoval Rusko za využívání plynu jako „geopolitické zbraně“. Kreml to odmítl.

Šéfdiplomat EU Josep Borrell ve čtvrtek (28. října) pokáral Kreml v souvislosti s tím, co označil za snahu využít Moldavska kvůli nové dohodě o dodávkách plynu. Borrell prohlásil, že komodita jako plyn by se neměla používat jako geopolitická zbraň.

Podle úterních informací Financial Times ruská státní plynárenská společnost nabídla Moldavsku levnější dohodu výměnou za úpravu dohody o volném obchodu s Evropskou unií a oddálení liberalizace trhu s energií, kterou v Moldavsku prosazuje Brusel.

Moldavsko už v minulosti prohlásilo, že se jednou chce stát členem EU a v roce 2014 podepsalo s EU asociační dohodu.

Kreml ve středu na informace britských novin reagoval odmítavě. Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta, řekl že: „…zde nejsou žádné politické momenty a žádné být nemohou. Jedná se čistě o obchodní jednání.“

Borrell ale po jednání mezi EU a Moldavskem prohlásil, že se Gazprom snaží o politický nátlak a nabízí výměnou levnější cenu plynu. „Plyn je zboží:  kupuje se a prodává, ale nelze ho použít jako geopolitickou zbraň,“ dodal Borrell.

Evropský šéfdiplomat také sdělil, že EU podporuje snahy Moldavska diverzifikovat svoje dodávky zemního plynu. Moldavsko dostane od EU podporu 60 milionů eur na nákupy plynu. Země v uplynulém týdnu nakoupila zemní plyn v Polsku. Mezitím moldavská premiérka ujistila, že její vláda bude i nadále pokračovat v evropských aspiracích Moldavska, na což má její vláda jasný mandát.

Další informace v angličtině zde.

 

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.