Moldavsko a Rusko obnovují dialog o spolupráci

Nová jednání v Kišiněvě mezi novou moldavskou prozápadní vládou a Ruskem proběhla „velmi konstruktivně“.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová jednala v Kišiněvě v rámci pracovní návštěvy s náměstkem šéfa prezidentské administrativy Ruské federace Dmitrijem Kozakem. Podle oficiálního prohlášení Kišiněva se jednání týkalo bilaterálních vztahů mezi Moldavskem a Ruskem, včetně dovozu moldavské zemědělské produkce a nové dohody o dovozech ruského plynu do země. Tématem bylo také řešení problému Podněstří, nepřiznané republiky vzniklé po konfliktu v 90. letech.

Sanduová sdělila, že při jednání Moldavsko potvrdilo, že má zájem na pragmatickém, konstruktivním dialogu s Ruskem. V otázce Podněstří chce Moldavsko jít cestou mírového, diplomatického řešení s ohledem na suverenitu Moldavska a na jeho územní celistvost v mezinárodně uznaných hranicích. Moldavská prezidentka dále ocenila připravenost Ruska k dalšímu prohlubování spolupráce a dialogu.

Z ruské strany zaznělo, že jednání v Kišiněvě byla „velmi konstruktivní“, jak uvedl Dmitrij Kozak. Podle jeho slov: „…jsme se dohodli v přátelském duchu a počínaje zítřkem na spolupráci a zahájení dialogu na mezirezortní úrovni o všech problémech, které se týkají vedení Moldavské republiky, občanů Moldavské republiky a vedení Ruské federace.“

Představitel ruského prezidenta dále naznačil, že pro pokračování jednání vidí velký potenciál a dále řekl, že spolupráce s Moldavskem musí mít vzájemně výhodný charakter. Podle Kozakových slov se jednání ohledně Podněstří dotklo otázky vojenské munice, která je na území nepřiznané republiky a která má prošlou záruční lhůtu. „Máme také zájem o likvidaci této prošlé munice, která není předmětem přepravy. Na této spolupráci jsme se dohodli,“ poznamenal Kozak. Zdůraznil, že podněsterské urovnání je vnitřní záležitostí Moldavska a Rusko je připraveno být prostředníkem dohody obou stran sporu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.