Nová moldavská premiérka slibuje reformy

Nová proevropská premiérka Moldavska prohlásila, že její vláda hodlá zintenzivnit hospodářské reformy, liberalizaci a boj proti korupci.

„Občané Moldavska jsou unaveni z vlád, které lžou, z politiků, kteří kradou, z veřejných služeb, které nefungují pro lidi, z rozhodnutí, která neberou v úvahu veřejný zájem. A v těchto volbách řekli, že chtějí vládu, které mohou důvěřovat. A to znamená vládu, která každý den rozhoduje s ohledem na veřejné blaho, a ne na blaho několika málo lidí,“ řekla premiérka Natalia Gavrilițaová. Rovněž sdělila, že její vláda chce reformy učinit nevratnými a otevřít ekonomiku zahraničním investicím.

Otázka Podněstří

K separatistickému regionu Podněstří Gavrilițaová uvedla: „Snažíme se zatraktivnit pravý břeh Dněstru v Moldavsku pro obyvatele levého břehu. Zlepšováním našich institucí a bojem proti korupci přispíváme k reintegraci tím, že pravý břeh se stává atraktivnějším pro ty na levém břehu. Za druhé považujeme za užitečné vyčistit korupční systémy, které existovaly mezi pravým a levým břehem. Tento konflikt byl také podněcován (nebo, řekla bych, udržován) kvůli ziskům zvláštních zájmů na obou stranách řeky. Proto se snažíme zastavit korupci i tam.”

Ruskou vojenskou přítomnost premiérka okomentovala slovy: „V této otázce jsme měli vždy jasno a postoj moldavských úřadů, bez ohledu na vládu, se po třicet let nezměnil: vždy jsme požadovali stažení ruských vojsk. Během kampaně jsme samozřejmě říkali, že budeme provádět vyváženou zahraniční politiku, která odpovídá potřebám občanů. Jsme připraveni udělat vše, co bude třeba, abychom ochránili zájmy našich občanů a obecný zájem.“

K tomuto tématu vystoupila nedávno na půdě OSN moldavská prezidentka Maia Sanduová.

V Podněstří, které v roce 1990 vyhlásilo nezávislost na Moldavsku, je stále umístěno přibližně 1 400 ruských vojáků, kteří údajně chrání sklady zbraní ze sovětské éry. „Ráda bych zopakovala, že náš postoj k úplnému a bezpodmínečnému stažení ruských sil [z Podněstří] zůstává nezměněn,“ řekla Sanduová 22. září na Valném shromáždění. „To zahrnuje také odstranění nebo zničení munice uskladněné ve skladech v Cobasně (severní Podněstří), která nadále představuje hrozbu pro bezpečnost a životní prostředí v regionu i mimo něj. Při dosahování tohoto cíle počítáme s podporou mezinárodního společenství,“ dodala Sanduová.

Podněstří vedlo v roce 1992 krátkou válku s Moldavskem kvůli obavám, že nově vzniklá nezávislá země bude usilovat o sjednocení se sousedním Rumunskem. Konflikt skončil dohodou o příměří poté, co na straně separatistů zasáhly ruské jednotky, které jsou v regionu rozmístěny od dob Sovětského svazu. Několik kol jednání pod záštitou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nedokázalo konflikt urovnat, a to i přes zapojení Spojených států a Evropské unie do zprostředkovatelského procesu.

 Psali jsme:

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.