Půjčka od Ruska se v Moldavsku stala předmětem politických sporů

Opozice vidí v půjčce „zotročení Moldavska Ruskem“ a koaliční partner ve vládě odmítá podmínky půjčky. Prezident hrozí novými volbami.

Rusko by mělo Moldavsku poskytnout půjčku v rozsahu 200 milionů eur. Dohoda o půjčce by měla být podepsána v následujících dnech, ale v platnost vstoupí až po ratifikaci oběma parlamenty. Nyní se ale stává předmětem politického boje, napsaly noviny Nězavisimaja Gazeta.

V moldavském parlamentu už opozice oznámila, že za dohodu s Moskvou hlasovat nebude a označila ji za „zotročení Moldavska Ruskem“. Půjčka je ale také jablkem sváru v moldavské vládnoucí koalici, ve které jsou socialisté a demokraté. Demokratické straně se podmínky dohody  nezamlouvají. Prezident země Igor Dodon dal najevo, že vyhlásí nové parlamentní volby, což je vnímáno jako varování demokratům.

Prezidentské volby by se měli v zemi přitom konat letos na podzim a Dodon už potvrdil jejich konání v řádném termínu, s jejich odložením nepočítá. Právě v souvislosti s prezidentskými volbami, které mají být v říjnu a v listopadu, naznačil Dodon, že by se také mohly konat předčasné prezidentské volby.

Moldavská koalice podepsala koaliční dohodu s parlamentní většinou 16. března. Tvoří ji dvě strany, Socialistická strana (ze které pochází politicky i prezident) a Demokratická strana, které získala ve vládě celkem 5 ministerských postů (vláda má celkem 11 postů) a po prezidentských volbách by ji měl připadnout i post předsedy moldavského parlamentu (což Dodonovy výroky o předčasných volbách zpochybnily).

Demokratická strana kritizuje nyní podmínky poskytnutí půjčky Ruskem. Jedním z důvodů je skutečnost, že v rámci této dohody na sebe Moldavsko bere odpovědnost za dluhy Podněstří – má se jednat o 7 miliard dolarů dluhu z dodávky plynu, a za dluhy moldavských bank v Rusku.

Podle mínění experta Anatola Carana se Dodon nyní snaží konflikt s koaličním partnerem řešit jeho zastrašením. Demokratická strana nemá podle odhadů v nových předčasných volbách šanci dostat se do parlamentu. Situace by se naopak mohla hodit proevropské straně ACUM, která už v koalici se socialisty byla. ACUM by pak mohla prezidentův návrh o předčasných volbách podpořit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.