Lula po kritice odsoudil narušení státní celistvosti Ukrajiny

Brazilský prezident ale také znovu zdůraznil, že konflikt musí být řešen politicky a prostřednictvím jednání.

Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva odsoudil narušení státní celistvosti Ukrajiny a zároveň ještě víc zdůraznil potřebu politického řešení konfliktu a mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem.

Lula tak odpověděl na kritiku za některé jeho výroky v nedávných dnech. Při setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, který je nyní na latinskoamerickém turné, kritizoval levicový lídr západní dodávky zbraní Ukrajině.

„Moje vláda odsuzuje narušení územní celistvosti Ukrajiny, ale jsme zastánci politického řešení konfliktu,“ řekl Lula v projevu po setkání s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem. Lula dále uvedl, že sdílí obavy ohledně globálních dopadů konfliktu v oblasti potravinové a energetické bezpečnosti, zejména v chudých regionech světa.

Lula vzbudil nelibost USA, Ukrajiny a dalších západních zemí svými nedávnými výroky o příčinách konfliktu. Brazilský lídr totiž řekl, že válka vznikla „na základě rozhodnutí dvou zemí“. Kritici tvrdí, že tím obvinil Ukrajinu z války. Lula také řekl, že USA a Evropa přispívají zasíláním zbraní k nepřátelství. Jak dále dodal, doufá ve vytvoření „skupiny zemí, které nemají nic společného s válkou, které válku nechtějí“, která by vedla jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Vzhledem k negativním reakcím ze strany Bílého domu a také ukrajinské diplomacie vysvětloval poté postoje Lulovy vlády také prezidentův poradce pro zahraniční politiku Celso Amorim. „Brazílie brání územní celistvost Ukrajiny,“ vysvětlil Amorim. Zopakoval však výzvu k vyjednání míru: „Dokud se nebude jednat, ideální mír pro Ukrajince a Rusy nenastane. Musí dojít k ústupkům.“

Ilustrační foto: Autor -Palácio do Planalto from Brasilia, Brasil – 07.02.2023 – Café da manhã com Mídia Independente e Alternativa, CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.