Italské společnosti zůstávají na ruském trhu a plánují nové investice

Některé italské firmy se také chystají zvýšit své investice v Rusku, například v oblasti potravin nebo stavebnictví.

Italské společnosti neplánují opustit ruský trh, řekl ruskému internetovému vydání RBK prezident Asociace italských podnikatelů v Rusku Vittorio Torrembini.

Podle Torrembiniho v poslední době prodaly své ruské podniky pouze dvě italské firmy. „Kromě společností z ropného a plynárenského sektoru všechny zůstaly. Některé snížily počet zaměstnanců, ale nikdo Rusko neopustil,“ řekl Torrembini.

Italské společnosti zůstávají v Rusku i přes značné obtíže, dodal šéf asociace. Obrovské potíže jsou podle něj způsobeny problémy s logistikou a financemi. Podle něj italské a unijní orgány vyvíjejí tlak na bankovní sektor, který s Ruskem nadále spolupracuje.

„Nicméně naše firmy jsou dostatečně silné na to, aby se jich omezení nedotkla. Rusko je velký trh, má geopolitický a geoekonomický význam. Není to Nepál.,“ řekl Torrembini.

Některé italské společnosti se navíc chystají zvýšit své investice v Rusku. Zajímají se zejména o taková odvětví, jako jsou stavební materiály a potraviny.  Podle Torrembiniho se asi tři nebo čtyři společnosti chystají investovat své peníze do ruského podnikání. Kdo přesně má takové plány, neprozradil.

V Rusku působí více než sto italských velkých, středních a malých podniků. Na konci února loňského roku v zemi působilo 2 400 dceřiných společností 1 400 společností ze zemí EU a G7. Od zahájení ruské speciální vojenské operace loni v únoru do konce roku 2022 opustilo Rusko 8,5 % těchto společností, jak jsme informovali v lednu letošního roku.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.