Chile chce mít těžbu lithia pod kontrolou státu

Chilský prezident oznámil Národní program pro lithium a vznik státní lithiové společnosti. Žádaný kov by měl být zárukou udržitelného rozvoje země.

Jihoamerické Chile patří k zemím bohatým na lithium. Zájem o tento strategický kov je v současnosti spojený s rozvojem baterií pro elektrické automobily. V lithiovém trojúhelníku mezi Bolívií, Argentinou a Chile se na solných pláních nachází podle odhadů 60 % světových zásob. Chile je v současnosti jeho největším producentem z těchto tří zemí a druhým největším na světě (za Austrálií).

Chilský prezident Gabriel Boric vyvolal „šok“ v odvětví nových energetických kovů.  20. dubna v celostátním televizním projevu oznámil svůj očekávaný Národní program pro lithium. V projevu Boric požadoval vznik státní lithiové společnosti, které by podporovala, rozšiřovala a kontrolovala toto odvětví.

Boric svůj plán spojil s myšlenkou udržitelného rozvoje země. Společnost by měla být z 50,01 % vlastněná chilským státem a zbylý podíl by připadl soukromým investorům. Současné smlouvy o těžbě budou dodrženy, nicméně nové budou muset dodržovat nové podmínky: využití nejmodernějších technologií, ekologické ohledy, lepší podmínky pro pracovníky a také ohledy na místní komunity původních obyvatel.

„Jak je možné, že lidé žijící v regionech, které produkují největší bohatství země, jsou zároveň těmi nejchudšími v zemi?“, zeptal se Boric v projevu.

Světové novinové titulky okamžitě oznámily, že Boric „znárodňuje“ chilské lithium. Realita je ale poněkud jiná. Na rozdíl od dalšího chilského kovu mědi, je lithium uvedeno v ústavě země jako „strategický a výhradně státní nerost“.

„Mohl jsem nechat věci tak, jak jsou, a nic nedělat, a tím se vyhnout problémům. Ale nemyslím si, že je to nejlepší způsob vládnutí. Máme jediný cíl, a tím je vytvářet blahobyt pro obyvatele Chile,” řekl Boric v pondělí na mezinárodním hornickém veletrhu.

Chile je známé tím, že udělovalo velkorysé koncese na těžbu nerostů soukromým společnostem, jako je největší světový producent lithia firma Albemarle Corporation a Sociedad Química y Minera de Chile (SQM). Jejich koncese platí do roku 2030. Akcie obou společnosti reagovaly na Boricovo oznámení poklesem hodnoty.

Chilská vláda uvádí, že konečný návrh zákona o vytvoření národní společnosti pro lithium předloží ve druhé polovině letošního roku. Zájem o investice do chilského lithia již projevily stovky zahraničních společností. Boricovy ambiciózní sociální programy potřebují financování a lithium je zjevně novým bílým zlatem.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.