Německo: V Porýní-Falci se plánuje těžba lithia

V Porýní-Falci se plánuje těžba vytouženého lithia pomocí geotermální energie, která je méně škodlivá pro životní prostředí než v zámoří. Odpůrci se obávají rizik pro obyvatele regionu.

Odvětví lithia prochází obrovským růstem a očekává se, že jeho celosvětová poptávka se do roku 2030 zvýší šestinásobně, především díky rozvoji elektromobility. Odhaduje se, že jen v Evropě se do roku 2030 spotřebuje přibližně milion tun lithiových chemikálií ročně, což je trojnásobek dnešního celosvětového trhu, informuje web společnosti Vulcan Energy.

Ceny lithia jsou v poslední době pod extrémním tlakem a za necelý rok vzrostly o více než 600 %. Tento prudký nárůst souvisí především s neschopností průmyslu zvýšit nabídku dostatečně rychle, aby se vyrovnal s obrovským růstem v tomto odvětví, a to jsme teprve na začátku éry elektromobility.

Historicky se lithium získávalo především v Chile a Argentině. Dnes se lithium těží převážně jako hornina z povrchových dolů v Austrálii a poté se vyváží do Číny, kde se rafinuje na lithiové chemikálie. Přibližně 80 až 90 % lithia používaného v našich evropských elektromobilech pochází z Číny. Jedním z logických řešení, jak zmírnit naši závislost na Číně a s ní spojená environmentální a geopolitická rizika, je začít vyrábět lithium na místě.

V celém regionu existuje řada projektů na výrobu lithia a pro zásobování evropského trhu bude třeba, aby bylo mnoho projektů úspěšných, ale je nepravděpodobné, že by místní produkce byla dostatečná. Při rozvoji lithiového projektu v Evropě se na cestě k němu objevuje mnoho překážek. Obvykle se jedná o povolování, financování, posuzování vlivu na životní prostředí a společenské přijetí. Projekt těžby, zejména povrchové, bude následovat náročný povolovací proces, který vyžaduje mnoho zkušeností a času. Nedávné vyhoštění společnosti Rio Tinto ze Srbska je příkladem toho, jak obtížné je dnes rozvíjet projekty povrchové těžby v Evropě, a to i v případě, že jejich cílem je snížit riziko evropského dodavatelského řetězce nabídkou místního kritického produktu, jako je lithium.

„Zelená“ těžba lithia?

Společnost Vulcan Energy chce nabídnout řešení – lithium z Německa, uvedla německá Tagesschau. Inženýři slibují „zelenou“ těžbu lithia, zcela bez emisí CO2, pomocí geotermální energie v Hornorýnském žlebu v oblasti Falce. Termální voda v hlubinách obsahuje velké množství lithia. Pomocí speciálního geotermálního procesu se voda obsahující lithium čerpá na povrch a cenná surovina se z ní filtruje. Horst Kreuter, ředitel společnosti Vulcan Energy, odhaduje, že každou minutu lze získat lithium pro 1300 baterií mobilních telefonů. Protože tento proces nevyžaduje žádnou další energii, je prakticky klimaticky neutrální. Po vytěžení se voda čerpá zpět do podzemí. To s sebou ale nese rizika.

Riziko zemětřesení v důsledku příliš velkého tlaku

„V Hornorýnském vrásnění existuje mnoho příkladů zemětřesení, která byla vyvolána takovými procesy. To vyžaduje přesné posouzení rizik,“ upozorňuje Jochen Kolb, profesor na Technologickém institutu v Karlsruhe (KIT – Karlsruher Institut für Technologie). V čem spočívá nebezpečí? Za výrobním závodem je třeba vodu vytlačit zpět do hlubin. Pokud tlak příliš vzroste, může to vyvolat zemětřesení. Vyšší tlak však přináší vyšší produktivitu, více tepla a také více lithia, tedy vyšší zisk.

Zemský úřad pro geologii a hornictví spolkové země Porýní-Falc zatím vydal pouze povolení k průzkumu ložisek lithia. První kroky tedy byly učiněny. Konkrétní žádosti o seismický průzkum, zkušební vrty a podobně však státnímu úřadu zatím předloženy nebyly.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.