Poptávka po lithium-iontových bateriích je vysoká

Za poslední dekádu se poptávka po lithium-iontové technologii zvýšila.

V ideálním případě stoupající poptávka po produktu snižuje náklady a podporuje ještě rychlejší přijetí a spotřebu. V tomto případě rostoucí poptávka po lithium-iontových bateriích po celém světě přímo koreluje s klesajícími cenami, což zase vede k ještě vyšší poptávce mezi společnostmi a průmyslovými odvětvími v oblasti výroby automobilů, spotřební techniky a mnoha dalších. Nová data ukazují, jak se poptávka po lithium-iontových bateriích za poslední desetiletí vyšplhala a bude prudce stoupat, jakmile vstoupíme do další dekády.

Podle agentury Bloomberg energetické společnosti jako Exxon Mobil pracují na lithium-iontových bateriích po celá desetiletí. I když se zaměřili na automobilové aplikace, mnoho spotřebních technologických produktů by bez tohoto zásadního pokroku v bateriové energii neexistovalo.

Tato zvýšená poptávka po bateriích a klesající cena by mohla pohánět trh s elektrickými vozidly směřující do nového desetiletí; je však ještě příliš brzy na to, abychom řekli, jak budou společnosti těžit z těchto výkonných, vysoce účinných lithium-iontových baterií, které budou součástí automobilů.

Odvětvím, které může být podle agentury schopno rychleji využívat výhod klesající ceny, by mohlo být skladování energie. Levné skladování energie by mohlo připravit cestu pro snazší způsoby ukládání obrovského množství elektronů pro mnoho účelů, z nichž jeden zahrnuje účinnější elektrické sítě.

Data shromážděná agenturou Bloomberg ukazují, jak se za posledních 10 let začala rychle zvyšovat poptávka po lithium-iontové technologii v elektrických vozidlech a skladování energie. Kumulativní poptávka z pouhých 0,5 gigawatthodin v roce 2010, vzrostla na zhruba 526 gigawatthodin v roce 2020. Předpokládá se, že tento enormní nárůst bude pokračovat, přičemž se očekává, že poptávka dosáhne do roku 2030 nemyslitelných 9 300 gigawatthodin. Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.