BRICS: Africké země na palubu a vyšší HDP než G7

Již třináct nových zemí oficiálně podalo přihlášku ke vstupu do skupiny rozvíjejících se ekonomik BRICS. Avizované rozšíření bude ústředním bodem debat na příštím summitu.

Summit BRICS je naplánován na 2. a 3. června 2023 v Kapském Městě v Jihoafrické republice. S blížícím se 15. ročníkem summitu se stále více hovoří a píše o tom, že by se aliance měla brzy rozšířit, a to zejména o několik afrických zemí. Skupina BRICS, kterou tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika (Brazil, Russia, India, China, and South Africa) a jejíž podíl na světovém hrubém domácím produktu (HDP) dosáhne v roce 2023 31,5 % (oproti 30,7 % v případě skupiny G7), je považována za současnou hlavní rozvíjející se mocnost, uvádí server africanews. Anil Sookal, jihoafrický velvyslanec při BRICS, 24. dubna v rozhovoru potvrdil, že, bylo prozatím zveřejněno několik jmen afrických zemí, které se chtějí připojit k BRICS, mezi nimiž jsou Alžírsko, Egypt, Nigérie, Súdán a Zimbabwe. Cílem tohoto rozšíření je posílit význam této hospodářské aliance na mezinárodní scéně.

V roce 2014 založilo uskupení BRICS i vlastní rozvojovou banku, která má nahradit současný globální finanční systém zavedený po druhé světové válce Brettonwoodskými dohodami. Skupina zemí, která je nyní považována za ekonomického giganta, se již několik let dožaduje i větší role v orgánech globálního řízení a přechodu k multipolárnímu uspořádání světa. Přestože ekonomika těchto zemí představuje dohromady téměř 31,5 % světového HDP a má 3,2 miliardy obyvatel, má pouze 15 % hlasovacích práv ve Světové banceMezinárodním měnovém fondu. Případné doplnění nových členů by mohlo nesporně přetvořit globální ekonomické prostředí a ze své podstaty změnit dynamiku skupiny. Rozšíření ovšem vyvolává obavy členských zemí z rozmělnění jejich vlivu, zejména s ohledem na spojence Číny, jejíž HDP je dvakrát vyšší než HDP ostatních čtyř zemí BRICS dohromady. To vyvolává otázku možné dominance Pekingu v rámci skupiny.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.