Zimbabwe zavádí novou digitální měnu krytou zlatem

Zimbabwe si mnozí s nás spojí s obrovskou hyperinflací. Právě s ní se nyní africká země snaží zatočit. Jedním z nástrojů je digitální měna krytá zlatem.

Digitální měna krytá zlatem přichází rok poté, co země zavedla zlaté mince, aby stabilizovala svou rychle devalvující měnu. Nová měna má sloužit k peer to peer transakcím I tzv. peer-to-business transakcím a také jako uchovatel hodnoty, protože měna země doposud stále ztrácela hodnotu a pozici vůči hlavním měnám. “Držitelé fyzických zlatých mincí je budou moci podle svého uvážení vyměnit nebo konvertovat prostřednictvím bankovního systému na digitální tokeny kryté zlatem,” uvedla Reserve Bank of Zimbabwe v prohlášení, v němž vyzývá individuální i firemní subjekty k používání digitální měny, kterou lze koupit buď za zimbabwské dolary, nebo za cizí měnu. Tato měna je kryta určitým množstvím zlata, které pomáhá udržovat její hodnotu stabilní, a na rozdíl od fiat měny je vázána na tržní hodnotu zlata. Nová digitální měna se bude používat jako zákonné platidlo a uchovatel hodnoty vedle zimbabwského dolaru a dluhopisů. Uživatelé ji mohou nakupovat a prodávat za zimbabwské dolary a jiné zahraniční měny. Zimbabwe se tak připojilo k dalším africkým státům, jako je Nigérie, Ghana a Jihoafrická republika, které zavedly digitální měny.

Zálohování digitální měny zlatem předpokládá mít určitou míru zlatých rezerv a závisí na aktuální tržní hodnotě zlata. Podle zpráv státních médií mělo Zimbabwe v dubnu 350 kg (12 346 uncí) zlata v rezervách v hodnotě 22,80 milionu dolarů při současné ceně a hodlá vytvořit rezervy ve výši přibližně 100 milionů dolarů. Zimbabwské digitální tokeny kryté zlatem mají dobu platnosti 180 dní, mají předepsaný status aktiva a jsou přijatelné i jako zástava za půjčky. Zavedení mincí krytých zlatem je pak součástí širšího plánu centrální banky stabilizovat místní měnovou jednotku země, která oslabuje vůči americkému dolaru, tím, že se na trhu odstraní přebytečná likvidita. Aktuání oficiální měnový kurz zimbabwského a amerického dolaru je zde. V minulosti se v Zimbabwe prováděla významná politika týkající se měn jako zákonného platidla, včetně přijetí amerického dolaru v roce 2009 poté, co hyperinflace zdecimovala hodnotu místní měny. Mezinárodní měnový fond aktuální nový krok země v oblasti měnové politiky neocenil a varoval Zimbabwe před přijetím digitální měny kryté zlatem za účelem řešení makroekonomických problémů. Uvedl, že by Zimbabwe mělo raději liberalizovat svůj devizový trh. I u místních se po svém uvedení na trh měna setkala s vlažným přijetím ze strany ekonomů i běžných Zimbabwanů.

Stručný přehled historického vývoje měny vypadá takto:

1980: V roce 1980 je rhodéský dolar po získání nezávislosti na Velké Británii přejmenován na “zimbabwský dolar”.

2003: Zimbabwe vydává první sérii šeků na doručitele s nízkou nominální hodnotou, aby zmírnilo nedostatek hotovosti.

2006: Země vydává druhou sérii šeků na doručitele s vyšší nominální hodnotou až do roku 2008, kdy je vydáno až 10 bilionů dolarových bankovek, protože ekonomiku pustoší inflace.

2009: V zájmu ukončení hyperinflace je přijat systém více měn zahrnující americký dolar a další hlavní měny – například euro, britskou libru a jihoafrický rand.

2009: Zimbabwský dolar je demonetizován (zrušen jako zákonné platidlo), protože přednost dostává používání více měn.

2016: V prosinci je zavedena dluhopisová bankovka, měna, o níž centrální banka tvrdí, že má stejnou hodnotu jako americký dolar.

2018:  Zimbabwe opět zavádí zimbabwský dolar, známý také jako dolar s hrubým zúčtováním v reálném čase (RTGS).

2019: Americký dolar je v místních transakcích zakázán.

2022: Zimbabwe zavádí zlaté mince s cílem stabilizovat oslabující měnu.

2023: Zimbabwe zavádí digitální měnu krytou zlatem.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.