Lula vyšle do Číny ministra financí, aby zajistil ekonomickou pomoc Argentině

Brazilský ministr financí se pokusí o jednání o získání nových půjček a financování pro Argentinu od bloku zemí BRICS.

Brazilský ministr financí Fernando Haddad se chystá do Číny, aby hledal alternativní formy pomoci pro argentinské hospodářství, které stále trpí důsledky prudce rostoucí inflace a velkého sucha.

Haddad pojede so Šanghaje na setkání členů Nové rozvojové banky (NDB, dříve označované jako Rozvojová banka BRICS), oznámila v pátek jeho tisková kancelář.

Brazilský ministr se pokusí o jednání o získání nových půjček a financování pro Argentinu od bloku zemí BRICS. Takzvanou banku BRICS v současné době vede bývalá brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, která se letos ujala funkce výkonné ředitelky a 30.-31. května se uskuteční její první zasedání.

Do Číny rovněž přicestuje argentinský ministr hospodářství Sergio Massa. Má zde obnovit devizovou swapovou linku s Čínou, kterou Argentina využívá k financování některých dovozů v souvislosti s nedostatkem dolarů.

Lula zintenzivnil své úsilí poté, co jeho levicový spojenec argentinský prezident Alberto Fernández, podnikl na začátku května mimořádnou cestu do Brazílie, aby požádal o pomoc. Brazilský prezident přislíbil Argentině pomoc: „Přinesu všechny oběti, abychom mohli Argentině v těchto těžkých chvílích pomoci,“ prohlásil Lula po boku Fernándeze během návštěvy 2. května.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.