Útok na Nord Stream: Nová stopa zřejmě vede na Ukrajinu

Kdo provedl útok na plynovody Nord Stream? Podle informací NDR, WDR a SZ vyšetřovatelé sledují novou stopu.

Jachta jménem Andromeda je zdrojem dosud nejžhavějších stop pro německé vyšetřovatele v jednom z nejokázalejších kriminálních případů – útoků výbušninami na plynovody Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři, uvedlněmecký portál Tagesschau.

Z nového vyšetřování NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung a mezinárodních mediálních partnerů vyplývá, že několik nových stop zřejmě směřuje na Ukrajinu: Jedná se o podezřelé schránkové společnosti. A o osobu s možnými vazbami na ukrajinskou armádu. Na pátrání se podílejí švédské noviny Expressen, polský internetový časopis Frontstory a dánský deník Berlingske.

Schránková společnost

Výzkum NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung a mezinárodních partnerů nyní ukazuje, že polská společnost, která si pronajala Andromedu v září 2022 je zřejmě cestovní kancelář. Podle polského obchodního rejstříku sídlí společnost v nenápadné panelové budově ve varšavské čtvrti Powiśle.

Dostupné informace vyvolávají dojem, že údajná cestovní kancelář, která nemá internetové stránky, by mohla být společností provozující schránkové služby.

Od září 2021 je jako prezidentka a akcionářka údajné cestovní společnosti zapsána žena. Na fotografiích na internetu je zachycena světlovlasá žena středního věku. Dnes údajně žije v Kyjevě. V telefonu nejprve váhá, než prohlásí, že je prezidentkou společnosti. Na žádné otázky však neodpoví a zavěsí.

Lze předpokládat, že cestovní kancelář byla pouze využita k pronájmu a placení plachetnice Andromeda – s cílem utajit skutečné osoby, které za ní stojí. To však není jisté.

Andromeda má však ještě jednu stopu – německé bezpečnostní orgány ji skutečně považují za výbušnou, protože prý vede do ukrajinských vojenských kruhů. Podle průzkumu WDR, NDR, SZ a jejich mediálních partnerů se němečtí vyšetřovatelé domnívají, že by mohlo jít o ukrajinského státního příslušníka – jeho jméno je týmu reportérů známo. Vyšetřovatelé zřejmě sledují další jména a stopy. Oficiální ukrajinské agentury zatím na dotazy nereagují.

Andromeda

Jachtě Andromeda se podrobněji věnuje polský web Frontstory. Začátkem září 2022 v přístavu u německého města Rostock mělo pět mužů a jedna žena z dodávky s polskou registrací překládat zavazadla na turistickou jachtu jménem Andromeda, následně se vydali na plavbu po Baltu. Dnes se ví, že ačkoli do Německa přijeli polským autem, cestující ani kapitán pravděpodobně polsky nemluvili. Někteří z nich použili falešné pasy.

Není známo, jakou přesnou trasu Andromeda urazila. Jachta nemá zařízení, které umožňuje lokalizaci. Podle německých vyšetřovatelů měla Andromeda přistát i na dánském ostrově Christiansø, poblíž plynovodu Nord Stream.

Krátce potom došlo k explozi tří potrubí Nord Stream.

Poté, co se jachta vrátila do domovského přístavu a posádka se vylodila, začali mít němečtí úředníci podezření, že by posádka Andromedy mohla být do poškození potrubí zapojena.

Pravděpodobně ještě na podzim se vyšetřovatelé vydali po stopách Andromedy. Vytáhli loď na břeh a prohledali ji. Na stole v kajutě našli stopy výbušniny, která by mohla být „použita pro vojenské účely a vhodná pro použití pod vodou“ (její název neznáme).

Němečtí vyšetřovatelé připouštějí variantu, že za útokem může stát státní aktér (podobně se vyjádřil i švédský prokurátor). Jinými slovy: mohou do toho být zapojeny zahraniční tajné služby. Nebo přinejmenším jedna.

Kontroverzní plynovod

Web Frontstory také připomněl, že plynové potrubí bylo trnem v oku mnoha lidí dávno před ruskou invazí na Ukrajinu. Washington dlouho varoval Evropu, že Putin použije plyn jako zbraň proti Evropské unii. Středoevropské a východoevropské země (Polsko, Ukrajina a Pobaltí) Nord Stream nenáviděly a americký prezident Joe Biden hovořil o tom, že Nord Stream „musí být ukončen“.

Rusko však mohlo mít také motiv k jeho odpálení, zejména když Německo – jen několik dní před výbuchem – oznámilo, že jeho plyn již nebude využívat.

Každý z pobaltských států pokračuje ve vyšetřování na vlastní pěst. Stále není jasné, jak do sebe jednotlivé dílky této skládačky zapadají a zda se posádka jachty Andromeda skutečně mohla podílet na sabotáži plynovodu Nord Stream.

Všichni zúčastnění – Ukrajina, Rusko, Polsko a USA – jakoukoli odpovědnost za útoky na Nord Stream odmítají.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obr.: FactsWithoutBias1, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.