Švédští vyšetřovatelé: Potvrdit, kdo vyhodil Nord Stream do povětří, je „obtížné“

Švédsko tvrdí, že stále pátrá především po státních aktérech.

Mats Ljungqvist, státní zástupce, který vede švédské vyšetřování, nedávno v prohlášení uvedl, že jeho tým doufá, že „bude schopen potvrdit, kdo tento zločin spáchal“.

Ljungqvist sdělil, že je stále nejpravděpodobnější, že za incident je zodpovědný státní aktér. „Nic nevylučujeme, ale že za tím stojí přímo nebo alespoň nepřímo státní aktér, je samozřejmě náš naprosto hlavní scénář,“ řekl.

Výbuchy na podmořském potrubí v září 2022 způsobily vážné škody a vyvolaly samostatná vyšetřování ve třech různých zemích. Potrubí spojuje Rusko a Německo.

Incident zplodil několik teorií o totožnosti a loajalitě pachatelů, přičemž se na něm údajně podílelo Rusko, USA a proukrajinská skupina. Kreml, Bílý dům i ukrajinská vláda svou účast důrazně popírají.

Obtížné vyšetřování

„Jedná se o trestný čin, jehož okolnosti se obtížně vyšetřují. K detonacím došlo 80 metrů pod hladinou na dně oceánu v Baltském moři,“ upozorňuje Ljungqvist.

Vyšetřování vede Švédská bezpečnostní služba pod vedením státního zástupce z oddělení národní bezpečnosti při švédském státním zastupitelství.

„Incident se zřejmě stal otevřenou arénou pro různé pokusy o ovlivnění. Tyto spekulace nemají vliv na probíhající vyšetřování, které se opírá o fakta a informace, jež vyplynuly z analýz, ohledání místa činu a spolupráce s orgány ve Švédsku a dalších zemích,“ říká Mats Ljungqvist.

Již dříve se při vyšetřování podařilo potvrdit, že se jedná o případ týkající se hrubé sabotáže. Analýzy z předmětů zajištěných při vyšetřování na místě činu ukazují stopy výbušnin na několika cizích předmětech, které byly zkoumány.

„Švédské vyšetřování se zaměřuje především na zkoumání, zda nebyly ohroženy švédské zájmy nebo švédská bezpečnost, například zda k provedení sabotáže nebylo využito švédské území,“ pokračuje Ljungqvist.

Všechny zabavené předměty a všechny materiály byly pečlivě prozkoumány a analyzovány.

„Provádíme řadu konkrétních vyšetřovacích opatření. Pracujeme bezpodmínečně, obracíme každý kámen a nic neponecháváme náhodě,“ dodal Mats Ljungqvist.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.