Bloomberg: Rusko hrozí rozvázáním obranných a energetických dohod s Indií

Moskva se snaží zabránit tomu, aby byla zařazena na černou listinu Finančního akčního výboru, tvrdí západní médium.

Podle tvrzení agentury Bloomberg vyvíjejí ruské úřady skrytý tlak na indickou vládu. Ruská strana hrozí, že rozváže společné smlouvy v oblasti obrany a energetiky, pokud Indie nezabrání omezením ze strany Finančního akčního výboru (FATF). Agentura Bloomberg ve svém článku cituje anonymní zdroje a také zprávy, které publikaci poskytli představitelé NATO.

FATF je mezinárodní organizace založená v roce 1989 z iniciativy zemí G7. FATF vypracovává globální standardy „v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu“. Rusko se stalo jejím členem v roce 2003, ale letos v únoru své členství pozastavilo.

Od zahájení zvláštní vojenské operace Ukrajina opakovaně prohlašuje, že Rusko by mělo být zařazeno na černou listinu FATF. Černá listina této organizace zahrnuje řadu zemí, které porušují mezinárodní požadavky na boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Na seznamu se již nacházejí Severní Korea, Írán a Myanmar.

Podle agentury Bloomberg sdělila Moskva některým svým partnerům, včetně Dillí, že se na nadcházejícím zasedání FATF mají postavit proti zařazení Ruska na černou listinu. V opačném případě by „byla ohrožena řada předchozích dohod“.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.