Argentina se obrací na Čínu, aby zachránila domácí měnu

Argentinská vláda požaduje více jüanů v situaci akutního nedostatku dolarů. Snaží se tak zabránit výprodeji argentinského pesa.

Argentinská vláda žádá Čínu o rozšíření dvoustranného měnového swapu v jüanech, protože se snaží zvýšit rezervy centrální banky ve snaze omezit další výprodej argentinského pesa. Inflace v zemi již překročila 100 %. Informaci přinesla agentura Bloomberg a také anglojazyčné noviny Buenos Aires Times.

Ministr ekonomiky Sergio Massa se 29. května vydá do Číny, kde chce jednat o obnovení a rozšíření měnového swapu. Argentina a Čína podepsaly v roce 2009 dohodu o swapové lince v hodnotě 70 miliard jüanů (9,9 miliardy USD) a v roce 2020 ji rozšířily na 130 miliard jüanů.

Současně argentinská vláda také znovu projednává podmínky argentinského programu s Mezinárodním měnovým fondem ve výši 44 miliard USD a usiluje o získání větší hotovosti od MMF.

V posledních měsících Čína umožnila Argentině použít až 5 miliard dolarů ze swapu, známého jako provozní účet, na financování dovozu z Číny a aby umožnila místním společnostem splácet dluh v cizí měně v žen-min-pi. Argentinská centrální banka nabízí na svém devizovém trhu stále více jüanů. Snaží se tak překonat dolarový deficit.

Pro Čínu je to další příležitost, jak rozšířit globální využití jüanu ve snaze snížit závislost na americkém dolaru. I když pomoc Argentině, která má chronické ekonomické problémy a dluhy nesplácí, je riskantní.

Otázka má ale také domácí politické dopady. V říjnu letošního roku se budou v Argentině konat prezidentské a parlamentní volby. Očekává se, že by současný ministr ekonomiky Massa mohl být jedním z vážných kandidátů na post prezidenta. V kontextu voleb se rovněž očekává, že Argentina vstoupí do recese, protože trojciferná inflace a rekordní sucho, které zasáhlo vývoz komodit, poškozují mzdy a hospodářskou aktivitu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.