Švédsko a Dánsko slaví úspěchy v oblasti farmaceutického průmyslu

Zatímco ve většině Evropy je farmaceutický sektor v útlumu, dvě severoevropské země se tomuto trendu vymykají.

Evropský farmaceutický průmysl není v současnosti ve zrovna nejlepší kondici, když čelí obrovské konkurenci ze všech stran světa. V Dánsku a Švédsku však podpořila kombinace vládního financování výzkumu, pečujícího seskupení univerzit a nemocnic a pomocné ruky větších lékárenských společností v oboru růst farmaceutického sektoru. Vývoz farmaceutického sektoru se zde za posledních deset let více než zdvojnásobil. Například dánská farmaceutická společnost se díky prodeji svých průlomových léků na obezitu nedávno stala druhým největším podnikem v Evropě. Společnost Novo Nordisk sídlící na kodaňském předměstí Bagsværd, možná není tak známá jako Lego nebo Ikea. S 55 000 zaměstnanci po celém světě – z toho 23 000 v Dánsku – a hodnotou kolem 375 miliard dolarů na burze je však nejviditelnějším zástupcem odvětví. V Dánsku se podle statistik vývoz farmaceutického sektoru za posledních deset let více než zdvojnásobil a dosáhl 19 miliard eur (pětina celkového vývozu země). Ve stejném období vzrostl o dvě třetiny také švédský farmaceutický export. Kasim Kutay, výkonný ředitel Novo Holdings, investičního fondu, který drží kontrolní podíl ve společnosti Novo Nordisk, uvedl, že základem úspěchu společnosti je zaměření na “dlouhodobé výnosy”, které mají přednost před okamžitými odměnami pro akcionáře. Společnost Novo Nordisk nebyla nikdy prodána zahraničním zájemcům, i když se na stole objevily velké peníze. Zisky jsou prostřednictvím nadace reinvestovány do výzkumných projektů např. kmenových buněk, do kvantových počítačů pro biologický výzkum či do vzniku nových startupů. Kutay tvrdí, že model, který Novo používá, je jedním z hlavních důvodů, proč Dánsko jako země s pouhými pěti a půl miliony obyvatel takto vyniká.

Existuje však také silná vládní podpora. Dánsko i Švédsko mají specializované strategie v oblasti věd o živé přírodě a investují více než 3 % HDP do výzkumu a inovací, což je řadí na přední místa na světě v investicích do výzkumu a vývoje v přepočtu na obyvatele. Vyplácí se jim to. Například výzkum vypracovaný průmyslovou skupinou SwedenBIO, která zastupuje biotechnologické podniky ve Švédském království, ukazuje vysoký počet biotechnologických podniků v rané fázi vývoje. Skandinávská země se také celkově řadí na páté místo v oblasti počtu zkoumaných léků v Evropě, a to i před větší země, které jsou v tomto odvětví rovněž zavedené, jako je Nizozemsko a Itálie. Velká většina ze švédských firem farmaceutického průmyslu, přibližně 80 procent, jsou začínající společnosti s méně než 10 zaměstnanci a více než polovina z nich jsou spin-offy akademických výzkumných ústavů. Jednou z inovativních firem je též společnost Anocca, která se zaměřuje na boj proti nádorům. Podnik vyvíjí pokročilou technologii pro modifikaci genetického kódu imunitních buněk (vědecký článek na dané téma zde). Významná je též silná pozice Švédska jako centra informačních technologií, vzhledem k tomu, že se průmysl začíná stále intenzivněji věnovat automatizaci a využívání výkonných počítačů k řešení obtížných biologických problémů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.