Co Západu sděluje saúdský zájem o BRICS a jeho rozšiřování?

Zájem Saúdské Arábie o členství v uskupení posílí některé geopolitické trendy v současném světě.

Saúdská Arábie jedná o vstupu do Nové rozvojové banky BRICS (NDB), což je předstupněm členství v klubu zahrnujícím Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku. Rozšíření o Saúdskou Arábii by mohlo signalizovat zájem banky o to postavit se západními monopolu v globálních finančních strukturách, které pak často znevýhodňují země globálního Jihu, píše politický analytik Dnjaneš Kamat.

Finanční síla Saúdské Arábie by BRICS či BRICSS posílila a je v souladu s plány skupiny na vytvoření alternativních finančních struktur, kterým by nedominoval Washington. Zdá se, že to na Západě pochopili. Na letošním jednání skupiny G7 byly jako pozorovatelé přizvány Indie, Brazílie, Africká unie, Vietnam, Indonésie a Jižní Korea.

Podobně jako další členové BRICS je i Saúdská Arábie neutrální ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině. Pro tyto země je společná kritika dvojích metrů Západu vůči principu nedotknutelnosti hranic a suverenity zemí: Bushova invaze do Iráku, která zabila stovky tisíc lidí, je v tomto ohledu bolestivou připomínkou pokrytectví Západu. Dále se tyto země liší od západních tím, že se přidržují zásady nezasahování do vnitřních záležitostí jednotlivých zemí. Je to politický tmel tohoto seskupení, píše autor.

Rozšíření o Saúdskou Arábii by tento geopolitický trend dále posílilo.

Pro současnou zahraniční politiku Rijádu je typický odklon od USA a příklon k Rusku a Číně. Čína bude hlavním advokátem saúdského členství v BRICSu, zatímco už v březnu letošního roku se země stala partnerem Šanghajské organizace spolupráce a vede rozhovory s Pekingem o možnosti obchodovat s ropou v jüanech.

BRICS čelí nicméně novým problémům v souvislosti se zájmem dalších zemí o členství. Zaprvé Nová rozvojová banka je asi 10 let vzdálena od obejití západních sankcí. Už v březnu 2022 suspendovala spolupráci s Ruskem, aby uklidnila obavy investorů. Zadruhé jsou zde územní spory mezi členskými státy. A za třetí s výjimkou Indie žádná z členských zemí nemá růžové ekonomické vyhlídky, jako tomu bylo v roce 2009, kdy seskupení vznikalo.  Začtvrté NDB nemá příliš velké investiční portfolio. Od roku 2015 podpořila celkově 96 projektů za 33 miliard dolarů. Zapáté členské země jsou od sebe vzdáleny, mají jiné politické systémy, nejsou kompatibilní v obchodě a mají jiné geopolitické postoje.

A konečně, co se týče rozšíření seskupení, existují mezi členy odlišná kritéria. Bez vyřešení těchto problémů se rozšířený BRICS může rozpadnout pod tíhou vlastních protikladů.

Bez ohledu na to, jak je rozšiřování BRICSu hodnoceno, na Západě by si měli tento signál přečíst v tom smyslu, že „Západ nemůže prosazovat mezinárodní geopolitický řád nebo globální finanční systém a zároveň se snažit monopolizovat si definice,“ končí článek.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor –  Bb3015, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53906498

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.