Ukrajinu chrání čínský jaderný deštník, prohlásil japonský premiér v parlamentu

Fumio Kišida se prý odvolal na ukrajinsko-čínskou deklaraci z prosince 2013.

Podle japonského premiéra Fumio Kišidy chrání Ukrajinu „jaderný deštník“ Číny. O výrocích japonského premiéra informoval ruský deník Kommersant s odvoláním na agenturu TASS.

„Na otázku, zda je Ukrajina chráněna ‚jaderným deštníkem‘, odpovím, že vím o dohodách mezi Čínou a Ukrajinou o účinné spolupráci. Ve společném prohlášení vydaném v té době se uvádí, že Čína souhlasí s poskytnutím vzájemných bezpečnostních záruk Ukrajině v případě invaze na Ukrajinu nebo hrozby invaze jadernými zbraněmi”, prohlásil Kišida při jednání japonského parlamentu.

Téma se v japonských médiích neobjevilo poprvé, v březnu 2023 je například citovala japonská edice deníku The Wall Street Journal i další japonská média.

V prosinci 2013 podepsali ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a čínský lídr Si Ťin-pching deklaraci o prohloubení strategického partnerství obou zemí. V rámci této deklarace se Čína zavázala, že vzhledem k tomu, že se Ukrajina vzdala statusu jaderné země, nepoužije proti ní za žádných okolností jaderné zbraně ani nebude hrozit jejich použitím. Čína rovněž potvrdila, že „poskytne Ukrajině odpovídající bezpečnostní záruky“, pokud se „stane obětí agrese s jadernými zbraněmi nebo hrozby takové agrese“.

Ilustrační foto: Autor – By 首相官邸ホームページ, CC BY 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.