Bývalá skotská premiérka zadržena policií v souvislosti se zpronevěrami stranických peněz

Populární skotská politička vinu odmítá.

Bývalá skotská předsedkyně vlády byla minulou neděli zadržena v rámci probíhajícího vyšetřování zneužití finančních zdrojů strany, v jejímž čele stála. Nicole Sturgeonová letos v únoru odstoupila z vedení Skotské národní strany (SNS) i z místa předsedkyně skotské vlády.  V neděli byla sedm hodin vyslýchána na policii, žádná obvinění ale nebyla vznesena.

Sturgeonová na sociálních médiích oznámila, že byla propuštěna v neděli večer a zatčení pro ni bylo šok. „Nikdy bych neudělala nic, co by poškodilo SNS nebo zemi,“ stálo v jejím nedělním prohlášení.

Podle předpokladů se vyšetřování soustředí na využívání stranických peněz k nevhodným účelům a netransparentní způsob jejich utrácení během doby, kdy byla Sturgeonová v jejím čele.

Již delší dobu se objevují otázky související s využitím asi 600 tisíc liber z veřejných darů na druhou kampaň za nezávislost Skotska. Straně podle zpráv zůstalo z celkové sumy 100 tisíc liber, využití zbytku peněz není jasné.

Skotská policie již dříve zadržela i Petera Murella, bývalého výkonného šéfa SNS, který je manželem Sturgeonové. Skotská policie v jejich domě provedla domovní prohlídku. Po Murellově zatčení policie zabavila obytný vůz v hodnotě 100 tisíc liber, který byl zakoupen za stranické peníze.

V dubnu letošního roku, poté, co byl vyslýchán policií, odstoupil z funkce pokladník strany Colin Beattie. Ukázalo se také, že ke konci roku 2022 odstoupili z funkcí auditoři SNS. V květnu byla nakonec jmenována nová firma, která SNS pomohla splnit formální účetní požadavky těsně před promeškáním klíčové zákonné lhůty.

Sturgeonová stála v čele Skotska i SNS více než 8 let a jako politička byla velmi populární. Nyní odmítá, že by její únorová rezignace měla nějak souviset s probíhajícím vyšetřováním. V únoru Sturgeonová oznámila rezignaci kvůli osobní zátěži, kterou si vyžádalo více než osmileté působení ve funkci první ministryně.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.