Inkaso jednotlivých typů daní v ČR

Graf týdne ukazuje současnou strukturu inkasa daní, a to konkrétně význam degresivní daně DPH a nebo daně ze závislých příjmů fyzických osob pro státní rozpočet.

Český statistický úřad zveřejnil souhrn vývoje ekonomiky ČR za první čtvrtletí roku 2023. Vybraný graf týdne ukazuje důležitost inkasa jednotlivých typů daní. Vidíme důležitost inkasa DPH, které je ale degresivní daní, tedy dopadá nejvíce na nejchudší skupiny.

I když se příjmy DPH zvýšily, nedosáhly zdaleka plánované úrovně ve státním rozpočtu. Je signifikantní, že dynamika výběru nepřímých daní nadále citelně zaostávala za cenovým růstem v ekonomice a dokládala tak pokračující pokles poptávky domácností.

Jedna z mála daní, která se drží alikvóty rozpočtu, je daň příjmů fyzických osob, ze závislé činnosti, která se týká zaměstnanců. Zde inkaso meziročně vzrostlo o téměř 24 %. Daň z příjmu fyzických osob (placeno poplatníky), tj. zejména malí podnikatelé ale vykazuje klesající inkaso.

Zdroj: ČSÚ

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.