Úspěšný zásah proti síti pašeráků zlata v Evropě

V Itálii, Německu a Švýcarsku proběhla velká policejní akce – zásah proti pašerákům zlata.

Zásah proti síti pašeráků zlata proběhl s podporou Eurojustu (orgán mezinárodní justiční spolupráce) a Europolu (orgán sloužící prevenci organizované činnosti. Orgány v Itálii, Německu a Švýcarsku podnikly kroky proti organizované zločinecké skupině, která se podílela na pašování zlata a dalšího drahého zboží a zároveň praní špinavých peněz. Během společné akce bylo zatčeno 10 podezřelých osob a do operace bylo zapojeno více než 150 policistů. Eurojust pomáhal úřadům při sestavování společného vyšetřovacího týmu k tomuto případu. Vyšetřování zahájily italské orgány v roce 2019. Podezřelí údajně nakoupili zlato a další vzácné komodity na černém trhu, padělali dokumenty týkající se těchto položek a využili kurýry k jejich odeslání do Turecka. Vyšetřovatelé našli ve švýcarském Curychu místnost přeměněnou na nelegální slévárnu, kde se tavilo zlato, aby se zakryl jeho nelegální původ.

Předpokládá se, že zločinci vyprali více než 15 milionů eur prostřednictvím složitého systému praní špinavých peněz po celé Evropě. Řešení případu bylo zahájeno v březnu 2020 na žádost italských orgánů. Eurojust usnadnil koordinaci vyšetřování v Itálii, Švýcarsku a Německu tím, že v červnu 2021 podpořil zřízení společného vyšetřovacího týmu mezi italskými a švýcarskými orgány. Agentura uspořádala tři koordinační schůzky s cílem poskytnout vnitrostátním justičním orgánům právní odbornost a operativní podporu a připravit se na den společné akce. Europol pak podpořil vyšetřování poskytováním zpravodajských informací a usnadněním četných křížových kontrol a křížových zpráv a též pořádáním operativních schůzek. Společná operace byla podpořena projektem ISF4 @ON financovaným EU, což je iniciativa vedená Itálií zaměřená na boj proti mafiánským skupinám organizovaného zločinu působícím v Evropě. Na vyšetřování se podílely tyto orgány v jednotlivých zemích. Itálie: Státní zastupitelství Milán; ROS Carabinieri Florencie. Německo: Německý zemský kriminální úřad Severní Porýní-Vestfálsko. Švýcarsko: Úřad generálního prokurátora Švýcarska a Federální policejní úřad Fedpol (Federální kriminální policie).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.