Zrádný Jadran

Ivan Hoffman píše ve své glose o úskalích návratu z dovolené (třeba na Jadranu) do dnešní reality.

Vyrazit na několik dní k Jadranu je vždy dobrý nápad. Modré moře se nikdy neomrzí a ten klid mezi lidmi, co starosti hodili za hlavu a bezstarostně lenoší, je k nezaplacení. Jenomže pak se člověk vrátí, otevře internet a připadá si jako žába, co si odskočila z hrnce, kde se zvolna vařila, a teď se vrací do o poznání drsnější vody.

I několik dní odstupu člověka vyléčí z iluze, že politici již svým dosavadním počínáním definovali politické dno. Opět je níže, a z výroků představitelů je patrný značný potenciál dalšího poklesu stávající pokleslosti. Bagatelizovat úpadek a hledat polehčující okolnosti pro zvolené zoufalce, kterým není rady ani pomoci, je sebevražedná mediální mise. Však také arbitrů pokleslosti ubývá a z těch, co zbyli, už nevyzařuje povolební euforie. Tiše trpí, jako sázkaři, kteří již z průběhu dostihu vědí, že vsadili na špatného koně, ale nezbývá jim než rezignovaně svírat v ruce špatný tiket až do hořkého konce.

Pro dnešní dobu je typické zaměňování informací s dezinformacemi anebo vydávání dezinformací za informace. Kdo není spokojen s realitou, prohlásí ji za konspiraci, a komu se nezamlouvá pravda, vyhne se jí coby nepravdě. Jakmile mají nechtěné informace status lži, a nechtěná skutečnost je tabu, ve společnosti je zaděláno na malér. Propagandisté pracují s nadějí, že manipulace s fakty probíhá kontinuálně, takže občan nevnímá, že žije v informačním matrixu. Nepočítají se zrádným Jadranem, kdy nad občanem ztratí kontrolu a ten jim pak po návratu nahlédne za kulisy. Anebo dokonce do kuchyně.

Není to pěkný pohled a budoucnost nemá optimistickou prognózu. V první chvíli mi přišlo na mysl, že vyrazit na několik dní k Jadranu nebyl dobrý nápad, že nepotřebuji k životu vědět, že vše je beznadějně ztraceno. Pak jsem ale procházel kolem rozkvetlé buddleje a zastavila mne vůně, pro kterou se nazývá motýlím keřem. Někdy odstup přijde vhod, abychom ocenili něco, co nám zevšednělo. Něco, co dává světu a životu smysl.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.