Vučić: Chystá se v Kosovu válka? Srbská opozice chce přiznat genocidu a kosovská žádá demisi Kurtiho

Balkánské zápisky komentují napjatou situaci kolem Kosova, kam nyní směřuje kolem třiceti českých vojenských policistů.

Kolem třiceti českých vojenských policistů odlétá do Kosova, kde mají podpořit italské karabiniéry v sestavě specializovaného prvku MSU (Multinational Specialized Unit) v zahraniční operaci Joint Enterprise. Jednotka MSU slouží ke stabilizačním operacím, například ke sběru dat a vyhodnocování informací z kriminálního prostředí. Podílí se i na monitorování situace při protestech a nepokojích, které v roce 2022 začaly mezi Srbskem a Kosovem eskalovat, a na které je schopna reagovat. Právě Češi mají po specializovaném půlročním výcviku v Přerově primárně projevit svoji schopnost zvládání davu (CRC – Crowd Riot Control), ale například i schopnosti v oblasti dopravně pořádkové služby. Vojáci byli cvičení v modelové situaci dopravit se na místo incidentu, zabránit davu v naplnění jeho cílů, deeskalovat situaci a nastolit stav před demonstrací. V Kosovu působí americký, francouzský a německo-italský kontingent.

Tolik oficiální zpráva z České armády před odjezdem vojáků do Kosova. Rozhodnutí o jejím vyslání a příprava padly v době, kdy situace nebyla natolik napjatá. Dá se říci, že Češi odjíždí do „pekla“ a „jámy lvové“, neboť politici Srbska i Kosova zdejší poměry eskalovali až do maximální míry. Titulky srbských médiích již mluví o možné opětovné válce. Citují slova srbského prezidenta Aleksandra Vučiće ve vysílání TV Prva: „Premiér Kurti připravuje v Kosovu ofenzívu, prosím Srby, aby se ochraňovali.“ K tomu dodal: „Mám obavu, že ‚nelidé‘ mohou zaútočit. Ten člověk (myslí premiéra Kurtiho) to nemá v hlavě v pořádku. Vím, o čem mluvím. Obávám se, že teror proti Srbům ještě zesílí. Kurti se vidí v roli Zelenského jako vůdce Albánců, který chce sjednotit všechny albánské země.“ Celou akci premiéra Kurtiho dává Vučić do souvislosti, když mluví o tom, že má potvrzené zprávy o konečně začínající velké ukrajinské protiofenzivě. Tuto situaci chce kosovský premiér Kurti údajně využít k rozpoutání boje v Kosovu. Podle Vučiće má k tomu dojít již nyní během několika následujících dní.

Do jaké míry jsou jeho slova reálná, lze těžko usuzovat. Podobně ale mluvil již v minulosti, kdy reagoval na eskalaci napětí v Kosovu ze strany Kurtiho a povolal srbskou armádu do stavu pohotovosti. Vučić se nachází ve velkém tlaku opozice, která každý víkend pořádá v Bělehradě proti němu demonstraci. Při včerejší akci opozice přišla podle listu Politika s tím, že cílem protestů je, aby se Srbsko (podobně jako Německo v roce 1946) přiznalo ke spáchání genocidy. Opoziční politička Judita Popovićová z Liberálně demokratické strany prohlásila: „Měli bychom se vyrovnat s vinou a zločiny spáchanými naším jménem.“ Obdobně se pod nátlakem opozice nachází kosovský premiér Albin Kurti, když ho kosovští opoziční politici tlačí k podání demise za neodpovědnou politiku. Ta podle nich přivedla Kosovo do napjaté situace, kdy ztrácí podporu USA a EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.