Julian Assange: Další narozeniny ve vězení

V pondělí 3. července oslavil Julian Assange 52. narozeniny. Byly to jeho třinácté narozeniny bez svobody a daleko od jeho blízkých.

„Julian Assange má být zřejmě pohřben zaživa. Tento novinář strávil ve Velké Británii na samotce již 1544 dní a nocí za to, že zveřejnil válečné zločiny spáchané americkou armádou v Iráku a Afghánistánu. V případě vydání do USA hrozí západnímu disidentovi 175 let vězení v absurdním špionážním procesu. Vydání do USA je třeba za každou cenu zabránit. V zemi, jejíž tajná služba CIA vypracovala proti Julianu Assangeovi plány na únos a vraždu, nelze očekávat spravedlivý proces,“ uvedla na svém webu Sevim Dagdelenová, předsedkyně parlamentní skupiny DIE LINKE ve Výboru pro zahraniční věci.

A dále pokračovala: Spolková ministryně zahraničí Annalena Baerbocková a celá semaforová vláda musí respektovat a konečně realizovat rozhodnutí Spolkového sněmu politické pronásledování Juliana Assange jako útok na svobodu tisku. „U příležitosti narozenin Juliana Assange vyzýváme německou vládu, aby podnikla konkrétní kroky k jeho propuštění za účelem ochrany svobody tisku, demokracie a lidských práv a aby lobbovala u administrativy amerického prezidenta Joea Bidena za ukončení pronásledování tohoto odvážného novináře. Julian Assange by měl dostat politický azyl v Německu a už nikdy by neměl slavit své narozeniny ve vězení.“

Papežova podpora

Papež František se v pátek setkal s manželkou vězněného zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange Stellou, která uvedla, že papežovo gesto, kterým ji přijal, je důkazem jeho „trvalé podpory těžké situace naší rodiny“ a zájmu o utrpení jejího manžela.

Vatikán nezveřejnil žádné podrobnosti o soukromé audienci, pouze potvrdil, že k ní došlo. Návštěva se uskutečnila v době, kdy se Stella Assangeová snaží získat politickou podporu pro kauzu svého manžela, včetně návštěvy jeho rodné Austrálie minulý měsíc. Řekla, že panuje stále větší shoda na tom, že jeho další zadržování je nehumánní.

Výzvy australské vládě

Rodina Juliana Assange potvrzuje, že jeho zhoršující se zdravotní stav, věznění ve věznici Belmarsh a neustálá hrozba stíhání ze strany vlády Spojených států mu působí hlubokou újmu.

„Pokud Julian Assange prohraje své odvolání proti vydání ze Spojeného království do Spojených států, hrozí mu vydání do USA, kde mu hrozí, že bude vystaven vězeňským podmínkám, které představují špatné zacházení, po soudním procesu, který vyšle zprávu novinářům na celém světě, že mohou být další na řadě,“ řekla Rose Kulaková, vedoucí kampaně Amnesty International v Austrálii.

Amnesty International vyzývá australskou vládu, aby požadovala, aby Spojené státy stáhly obvinění proti Julianu Assangeovi a ukončily snahy o jeho vydání. Pokud může být jeden vydavatel za svou práci terčem útoku jako Julian Assange, co zabrání tomu, aby se to stalo i dalším, včetně investigativních novinářů a dalších mediálně známých osobností.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.