Nebezpečí vydání Assange je „nyní reálnější než kdy jindy“

Zakladatel platformy WikiLeaks Julian Assange opět utrpěl neúspěch v soudním sporu o své plánované vydání do USA.

Podle soudních dokumentů, které v pátek získala agentura Deutsche Presse-Agentur, soudce londýnského Vrchního soudu zamítl dvě žádosti o odvolání podané Assangeovými právníky.

Assange se chtěl odvolat jak proti původnímu rozhodnutí soudu o svém vydání, tak proti příkazu britské vlády k vydání. Soudce však obě žádosti označil za nepřípustné, jak vyplývá z dokumentů.

Nebezpečí, že 51letý Assange bude skutečně vydán do USA, je „nyní tak reálné jako nikdy předtím“, oznámila v reakci na zamítnutí organizace Reportéři bez hranic (RSF).

Julianova manželka Stella Assangeová na Twitteru napsala, že rodilý Australan podá další žádost k Vrchnímu soudu. Tu budou projednávat dva soudci na veřejném slyšení.

Na vnitrostátní úrovni již žádné další možnosti odvolání neexistují. Assange může proti vydání ještě bojovat u Evropského soudu pro lidská práva, který loni v prosinci potvrdil, že žádost od Assange obdržel.

Assangeův bratr Gabriel Shipton řekl deníku Guardian, že zamítnutí odvolání ze strany vrchního soudu je závažný vývoj. „Tyto chvíle jsou pro Juliana ve vězení vždy velmi těžké. Zřejmě se soustředí na další odvolání … ale nedaří se mu dobře. Tato sága trvá už 13 let a vybírá si svou daň na jeho těle i mysli.“

Zatím marné australské diplomatické snahy

Australský premiér Anthony Albanese minulý měsíc vyjádřil zklamání nad tím, že se nepodařilo dosáhnout diplomatického řešení Assangeova případu, a zopakoval, že „už toho bylo dost“.

„Dal jsem administrativě USA a také administrativě Spojeného království jasně najevo názor australské vlády,“ řekl Albanese koncem minulého měsíce v parlamentu poté, co odmítl pozvání na setkání s Assangeovou manželkou.

„Z pokračujícího věznění Juliana Assange nic neplyne…. To, co jsem udělal, je, že jsem jednal diplomaticky, abych maximálně využil příležitost, která se naskýtá k prolomení problému, který trvá už příliš dlouho.“

Lula vyzývá k mobilizaci na obranu Juliana Assange

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva vyjádřil znepokojení nad hrozícím vydáním aktivisty a zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států.

Prostřednictvím zprávy na svém účtu na Twitteru jihoamerický prezident uvedl, že zatčení Juliana Assange je v rozporu se svobodou tisku a obranou demokracie. Lula poukázal na to, že australský aktivista vykonal důležitou práci tím, že odsoudil nelegitimní jednání jednoho státu proti druhému.

Christophe Deloire, generální tajemník organizace Reportéři bez hranic, odsoudil pokračující stíhání Assange jako „soudní šikanu“ a „útok na svobodu světových médií“.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.