CIA čelí žalobě Assangeových právníků: nezákonně je prý sledovala a porušila jejich právo na soukromí

Žaloba viní protistranu z toho, že právníky zpravodajská služba neoprávněně sledovala, když navštívili zakladatele WikiLeaks Juliana Assange na ekvádorském velvyslanectví v Londýně

Podle agentury Reuters skupina novinářů a právníků zažalovala CIA a jejího bývalého ředitele Mikea Pompea. Pondělní žaloba byla podána u amerického okresního soudu pro jižní okres New York. Za žalující stranu vystupují novináři Charles Glass a John Goetz a advokátky Margaret Kunstlerová a Deborah Hrbeková, které Assange zastupovaly. Ve své žalobě viní protistranu z toho, že je zpravodajská služba neoprávněně sledovala, když navštívili zakladatele WikiLeaks Juliana Assange na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Assange nakonec strávil na ambasádě sedm let, než byl v roce 2019 z velvyslanectví vyveden a uvězněn.

V žalobě se dále uvádí, že CIA pod vedením Pompea porušila práva na soukromí těchto amerických novinářů a právníků tím, že je údajně špehovala. „Ústava Spojených států chrání americké občany před nadměrnými zásahy americké vlády, i když se tyto aktivity odehrávají na cizím velvyslanectví v cizí zemi,“ uvedl Richard Roth, hlavní právník zastupující žalobce. Novináři a právníci museli před návštěvou Assange odevzdat svá elektronická zařízení soukromé bezpečnostní společnosti Undercover Global S.L., která v té době zajišťovala bezpečnost ambasády. Žaloba tvrdila, že společnost tyto informace zkopírovala a poskytla je CIA, které tehdy šéfoval Pompeo.

CIA, která se k žalobě odmítla vyjádřit, má zakázáno shromažďovat zpravodajské informace o amerických občanech. Několik zákonodárců však má za to, že agentura spravuje tajné úložiště s daty sbíranými ze soukromých komunikací amerických občanů. Pompea a společnost Undercover Global S.L. se nepodařilo okamžitě zastihnout, aby se vyjádřili.

Právní bitva mezi Assangem a USA se táhne již více než deset let. Australský novinář je americkými úřady viněn mimo jiné ze špionáže, a to v souvislosti se zveřejněním důvěrných amerických vojenských záznamů a diplomatických depeší serverem WikiLeaks. Americké úřady tvrdí, že se na jeho osobu nevztahuje obvyklá ochrana pro novináře. Jeho příznivci naopak tvrdí, že je hrdinou proti establishmentu, který se stal obětí, protože odhalil pochybení USA v konfliktech v Afghánistánu a Iráku.

Assangeovi zbývá už jen poslední možnost odvolání proti jeho vydání do Ameriky. Obrátil se na Nejvyšší soud v Londýně, aby zablokoval jeho vydání do Spojených států k trestnímu stíhání.

Někteří američtí komentátoři (Napolitano, Unz) si všímají paradoxu, že i bývalému prezidentu Donaldu Trumpovi, jehož administrativa proti Assangeovi překvapivě vytáhla zákon o špionáži, teď vážně hrozí, že bude sám obviněn podle stejného zákona za to, že si z Bílého domu odnesl a zatím nevrátil i dokumenty, které měly být archivovány – některé údajně označené jako přísně tajné. Tuto sílící tendenci k rozšiřování výkladu zákonů a jejich zneužívání v boji s názorovými oponenty hodnotí velmi negativně. Spojené státy tak podle nich nebezpečně sklouzávají k praktikám banánových republik. Trumpovu rezidenci v Mar-a-Lago minulý týden na příkaz státního zástupce Merricka Garlenda prohledala FBI, v síle hned 30 agentů. Zabavila Trumpovi desítky krabic s dokumenty a také 3 jeho cestovní pasy, které mu však později vrátila.

What goes around, comes around – říká jedno americké úsloví.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.