Australská vláda je pod tlakem, aby pro Assange udělala víc

Příznivci Assange vyzvali nového australského premiéra Anthonyho Albanese, aby více tlačil na Spojené státy, aby od případu upustily.

Labouristická vláda v Austrálii nehodlá provozovat „megafonovou“ diplomacii v souvislosti s vydáním Juliana Assange do USA, napsal víkendový Guardian. Příznivci australského občana, mimo jiné z řad labouristů, vyzvali nového australského premiéra Anthonyho Albanese, aby více tlačil na Spojené státy, aby od případu upustily.

Ministr pro zaměstnanost a pracovní vztahy Tony Burke uvedl, že podle názoru vlády se případ táhl příliš dlouho a že se vedou rozhovory: „Nebudeme vést diplomacii pomocí megafonu. Tento případ se táhne už příliš dlouho. Říkali jsme to v opozici, opakovali jsme to i ve vládě.“

Labouristický poslanec Julian Hill označil rozhodnutí britské ministryně Priti Patelové schválit vydání za „otřesné“. Assangeho osud pak přirovnal k osudu analytičky armádní rozvědky Chelsea Manningové, která byla zdrojem úniku informací. „Manning, který vyzradil utajované materiály odhalující válečné zločiny USA, byl omilostněn, ale Assange, který je zveřejnil (novinářská činnost), čelí faktickému trestu smrti,“ uvedl v sobotu na Twitteru. Manningová byla propuštěna v roce 2017 poté, co Barack Obama zmírnil její 35letý trest ve vojenském vězení v rámci jednoho ze svých posledních činů ve funkci prezidenta.

Hill dále připomenul, že Assangeho případ je z podstaty politický: „Tento případ nikdy nemůže mít právní řešení. Je ze své podstaty politický. Politické případy by nikdy neměly být předmětem vydávání. Měli bychom se zastat našeho australského kolegy a požádat, aby byla tato obvinění stažena a on nebyl vydán.“

Nezávislý australský poslanec Andrew Wilkie vyzval nového australského premiéra Albanese, aby se jménem Assange okamžitě a přímo obrátil na amerického prezidenta Joea Bidena a britského premiéra Borise Johnsona, aby „ukončili toto šílenství“.

V pátečním oficiálním prohlášení se k rozhodnutí o vydání vyjádřili ministryně zahraničí Penny Wongová a generální prokurátor Mark Dreyfus. „Budeme i nadále vyjadřovat naše očekávání, že pan Assange má právo na řádný proces, humánní a spravedlivé zacházení, přístup k řádné lékařské péči a přístup ke svému právnímu týmu,“ uvedli mimo jiné. Podle jejich prohlášení „se australská vláda jasně vyjádřila v tom smyslu, že případ pana Assange se táhne již příliš dlouho a že by měl být ukončen. Tento názor budeme i nadále vyjadřovat vládám Spojeného království a Spojených států.“

Případ Juliana Assange dlouhodobě sledujeme. Psali jsme:

Ilustrační foto: Cancillería del Ecuador, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.