Už konečně Juliana Assange propusťte, ozývá se z Německa i z Itálie

U příležitosti padesátých narozenin novináře a zakladatele WikiLeaks uspořádala skupina Italiani per Assange na římském náměstí Piazza Trilussa protestní akci.

Cílem bylo udržet pozornost věnovanou tomuto problému a požadovat jeho propuštění z vězení. „Jsme tu dnes nejen kvůli Julianu Assangeovi, který byl připraven o deset let života, ale také kvůli tomu, co představuje, tedy naše právo být informován,“ řekl Eugenio Abruzzese ze sdružení Italiani per Assange (Italové za Assange).

Akce se zúčastnil také Pino Cabras, poslanec parlamentní skupiny L’Alternativa c’è (Alternativa existuje), který ve sněmovně navrhl uznání Assangeho za politického uprchlíka. „Měl by mít obrovské historické zásluhy, protože odhalil velmi důležité otázky týkající se míru a války, válečných zločinů. Co nás nyní udivuje, je mlčení mnoha stran,“ dodal Cabras.

Nedávno klíčový svědek obžaloby v procesu proti Assangeovi, Sigurdur Ingi Thordarson, bývalý dobrovolník WikiLeaks, který se později stal informátorem FBI, prohlásil, že proti australskému novináři vykonstruoval falešné důkazy ve prospěch Spojených států. Jeho výpovědi byly klíčové pro obvinění ze spiknutí (psali jsme zde).

Věznění Assange je ostudou Evropy

„Je ostudou Evropy, že tento odvážný novinář je již více než dva roky zavřen na samotce v britské přísně střežené věznici Belmarsh, a to pouze proto, aby bylo zajištěno jeho případné vydání do USA, kde mu hrozí 175 let vězení za odhalení válečných zločinů,“ uvedly německé poslankyně z levicové strany Die Linke Heike HänselováSevim Dagdelenová.

Sevim Dagdelenová pokračuje: „Die Linke požaduje propuštění Juliana Assange. Německá kancléřka Angela Merkelová by se měla během své návštěvy u amerického prezidenta Joea Bidena ve Washingtonu tento měsíc (je to plánováno na 15. července – pozn. red.) důrazně zasadit o ukončení pronásledování novináře a zakladatele Wikileaks, stejně jako se zasazuje o pronásledované disidenty jinde. Stažení NATO z Afghánistánu by mělo být příležitostí konečně stíhat americké válečné zločiny, a ne pokračovat v trestním stíhání toho, kdo je pomohl odhalit.“

Heike Hänselová pokračuje: „Do vězení nepatří ti, kdo odhalují válečné zločiny, ale ti, kdo válečné zločiny nařizují nebo páchají. Je výsměchem jakémukoli právnímu státu, že bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld, který je zodpovědný za statisíce mrtvých ve válce v Iráku, mohl až do své nedávné smrti žít bezstarostný život bez jakéhokoli právního postihu, zatímco Julian Assange byl 11 let zbaven svobody za zveřejňování válečných zločinů a programů mučení, které Rumsfeld schválil.“

Případ Juliana Assange sledujeme a k tématu jsme vydali:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.