Julian Assange se odvolal, nevěří americkým zárukám

Assangeův tým právníků se 23. prosince odvolal. Očekávají rozhodnutí nejdříve třetí týden v lednu.

Na Den lidských práv (10. prosince) britský odvolací soud rozhodl o tom, že Julian Assange může být vydán do USA. Zvrátil tak původní lednové rozhodnutí soudkyně V. Baraitserové o jeho nevydání z humanitárních důvodů, proti čemuž se v srpnu letošního roku odvolala americká strana a nabídla podmíněné záruky ohledně zacházení s Assangem v americkém vězeňském systému. Vrchní soud se „spokojil“ s diplomatickými ujištěními americké vlády – mimo jiné o ochotě vydat Assange do rodné Austrálie, pokud bude odsouzen – a v rozhodnutí mimo jiné uvedl: „Nespatřujeme žádný důvod, proč by tento soud neměl přijmout daná ujištění a proč by měl jakkoli pochybovat o tom, že skutečně znamenají to, co říkají.“ Tímto se případ vrací k nižšímu soudu. Ten současně dostal pokyn, aby odeslal žádost na britské ministerstvo vnitra o svolení s vydáním Assange do Ameriky.

USA chtějí novináře Assange obžalovat na základě 18 bodů, z nichž 17 obvinění je ale vystavěno v duchu zákona o špionáži. Tím by se na případ nevztahovala platná ochrana pro novináře a whistleblowery. Nejen tento krok kritizují mnohé mezinárodní lidskoprávní a humanitární organizace, mezi nimi PEN America, Novináři bez hranic, Freedom of the Press Foundation, Amnesty International USA, Electronic Frontier Foundation, Whistleblower and Source Protection Program (WHISPeR) at ExposeFacts a jiné. Podle nich „novináři se běžně dopouštějí většiny jednání popsaných v obžalobě: hovoří se zdroji, žádají o vysvětlení nebo další podklady a přijímají a zveřejňují úřední tajemství. Zpravodajské organizace často a nutně zveřejňují utajované informace, aby informovaly veřejnost o záležitostech zásadního veřejného významu.“ Připomeňme, že k případu se  velmi kriticky vyjádřil také zvláštní zpravodaj OSN Nils Melzer, který vyšetřuje případy možného porušení lidských práv a případy mučení po světě. Vydal letos v dubnu po dvou letech šetření knihu „Případ Juliana Assange“. Případ považuje za „fundamentální systémové selhání, které hrubě podkopává integritu našich demokratických institucí a právního státu“.

Assange je od dubna 2019 střežen ve věznici Jejího Veličenstva Belmarsh, s vysokou ostrahou. Tehdy musel – po zvolení nového ekvádorského prezidenta Lenina Morena – opustit své útočiště na velvyslanectví Ekvádoru, kde strávil 7 let, a byl okamžitě vzat do vazby.

Právní zástupci zakladatele WikiLeaks, advokátní kancelář Birnberg Peirce, podali před vánoci odvolání proti rozsudku o vydání k Nejvyššímu soudu Spojeného království a Severního Irska. Podle redaktora nezávislého webu Shadowproof.com Kevina Gosztoly se zaměřili hlavně na podmíněně poskytnuté záruky ze strany USA. USA totiž údajně nijak nespecifikovaly, za jakých podmínek mohou tyto záruky odvolat. A již v minulosti se minimálně v jednom případu stalo, jak zjistil novinář Richard Medhurst, že dané záruky před vydáním osoby do USA nebyly dodrženy (v roce 2009 po vydání do USA Davida Mendozy Herrarteho ze Španělska). Veliký otazník visí také nad zprávou na Yahoo News z letošního podzimu, že americké tajné služby plánovaly únos a zabití Assange.

Na rozhodnutí odvolacího soudu ale mezitím čekají ještě jiná, zatím nerozhodnutá odvolání, která se dotýkají obhajoby svobody slova a možné politické motivace americké vlády ke stíhání australského novináře. Ryze účelové stíhání je rovněž něco, co odvolací soud při svém odvolání nevzal v potaz, domnívají se právníci obhajující Assange.

Poznámky:

Zde si můžete prohlédnout, kteří politici ve světě se Assange zastávají: https://dontextraditeassange.com/statements/politicians

Zde akce, které podnikla některá parlamentní shromáždění v různých koutech světa. https://dontextraditeassange.com/statements/parliamentary-actions/

Čtenáři, kteří chtějí Assange osobně povzbudit, mohou australskému novináři poslat dopis v rámci kampaně „Napiš Julianu Assangeovi“. https://writejulian.com/?fbclid=IwAR2HUUKb1SOBjZiDSuzm9uAmqjv9Q5FoIPrri0jTPA-gPmem4f-N8_ttl44

 

Psali jsme:

Snapperjack from London, UK., CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.