Austrálie: vicepremiér Barnaby Joyce se připojil k 24členné skupině parlamentářů na podporu Assange

Australští politici se začínají hlasitěji ozývat na obranu Juliana Assange. Petici za jeho propuštění už podepsalo půl milionů Australanů.

Australská veřejnost docílila toho, že politická reprezentace se začíná hlasitěji a také v mezinárodním měřítku ozývat na obranu Assange. V historii země vůbec nejmasivněji podpořenou petici – za propuštění Assange – podepsalo přes půl milionu lidí.

Parlamentní skupina 24 poslanců složená ze zástupců všech hlavních stran zintenzivňuje svůj apel na americkou a britskou vládu. Připojil se k nim nyní také vicepremiér Joyce. V nedávno zveřejněném videu (30.6.) obhajují jednotliví parlamentáři svobodu a nezávislost novinářské profese, zastávají se Assange za to, že jako novinář pomohl odhalit nepravosti, připojují se k tvrzením mnohých lidskoprávních organizací, že jeho způsob věznění je porušením mezinárodní konvence proti mučení a dává vládám neblahý příklad, je ohrožením pro novináře po celém světě, žádají proto amerického prezidenta Joe Bidena, aby definitivně stáhl žalobu USA, žádají také, aby Velká Británie propustila Assange z vězení, a to i se zřetelem na rozhodnutí soudkyně Vanessy Baraitserové ze dne 4. 1. 2021 o nevydání Juliana Assange do USA.

Již v březnu tohoto roku se poslanci tří různých stran George Christensen, Andrew Wilkie a Julian Hill osobně sešli s americkým charge d´affaires Michaelem Goldmanem a žádali jej, aby byl Assangeovi umožněn návrat domů.

Skupinka ve svých počátcích jen opatrně lobbovala za to, aby byl Assangeovi umožněn návrat domů, pokud bude žaloba stažena. Ještě v lednu australský premiér Scott Morrison zdůrazňoval, že vláda v této věci nestraní žádné ze stran.

Další kroky: Soud bude rozhodovat o odvolání Američanů proti lednovému rozhodnutí

Včera, 7. července, obeslal britský Nejvyšší soud zúčastněné strany – USA, Assange – s informací, že hodlá posoudit odvolání žalující strany proti lednovému rozsudku o nevydání Assange do USA. Neurčil však zatím konkrétní datum slyšení.

V USA hrozí Assangeovi celkem 18 obvinění, z toho 17 podle Zákona o špionáži. Assange by byl vůbec prvním novinářem, který by byl odsouzen podle tohoto zákona. Tím pádem by se ale na novináře nevztahovala ochrana ve veřejném zájmu, zamýšlená na ochranu whistleblowerů v případě zveřejnění utajovaných skutečností. Podle několika desítek významných neziskových organizací, mezi nimiž je i organizace Reportéři bez hranic, by to znamenalo velmi špatný precedens do budoucnosti.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.