V Londýně se sešli zastánci Juliana Assange

V pátek 22. října se v Londýně uskutečnil tzv. Belmaršský tribunál. Iniciativa předchází řízení o Assangeově vydání, které bude u londýnského Vrchního soudu pokračovat 27. a 28. října 2021.

Na tzv. Belmaršském tribunálu (inspirován slavným lidovým tribunálem Russella-Sartra) se sešli přední osobnosti z oblasti politiky, práva a žurnalistiky, aby objasnily zločiny USA odhalené platformou WikiLeaks – mučení, násilí, nezákonná špionáž –, ale také aby promluvily o existujících zločinech USA a Spojeného království proti Julianu Assangeovi za to, že odhalil jejich nezákonné a neospravedlnitelné jednání. Tribunál je pojmenován po londýnské věznici Belmarsh, v níž je Assange poslední dva roky trvale uvězněn.

Tribunálu se účastnili buď osobně nebo prostřednictvím online spojení následující osobnosti:

Tariq Ali (historik a původní člen Russell-Sartrova tribunálu); Renata Ávilaová (advokátka pro lidská práva); Apsana Begumová (členka britského parlamentu); Richard Burgon (poslanec britského parlamentu); Jeremy Corbyn (poslanec britského parlamentu a zakladatel projektu Peace and Justice); Rafael Correa (bývalý prezident Ekvádoru v letech 2007 až 2017); Özlem Demirelová (europoslankyně); Deepa Govindarajan Driverová (univerzitní lektorka, právní pozorovatelka při slyšení o vydání Juliana Assangeho); Daniel Ellsberg (whistleblower v aféře Pentagon Papers); Selay Ghaffarová (mluvčí Strany solidarita Afghánistánu); Heike Hänselová (poslankyně německého Spolkového sněmu), Srećko Horvat (filozof a spoluzakladatel DiEM25); Annie Machonová (investigativní novinářka, bývalá zpravodajka MI5); Stefania Mauriziová (investigativní novinářka, pracuje pro italské noviny Il Fatto Quotidiano); John McDonnell (poslanec britského parlamentu); Edward Snowden (whistleblower); Yanis Varoufakis (poslanec řeckého parlamentu a spoluzakladatel DiEM25); Ben Wizner (Americká unie občanských svobod, hlavní právní zástupce Edwarda Snowdena); Eyal Weizman (ředitel oddělení forenzní architektury a profesor prostorových a vizuálních kultur na Goldsmiths University of London).

V rámci tribunálu byly připomenuty výroky některých politiků z roku 2010, např. bývalého předsedy Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche, který prohlásil, „že prezident Obama a Bílý dům mají velký díl viny za obrovské množství tajných informací odhalených prostřednictvím WikiLeaks. Informační válka je válka a Julian Assange se jí účastní. Informační terorismus, který vede k zabíjení lidí, je terorismus, a Julian Assange je zapojen do terorismu. Mělo by se s ním zacházet jako s nepřátelským bojovníkem.“

Hillary Clintonová (ministryně zahraničních věcí USA ve vládě Baracka Obamy) okomentovala odhalení WikiLeaks s tím, že se jedná o „útok nejen na americkou zahraniční politiku; je to útok na mezinárodní společenství, spojenectví a partnerství, úmluvy a jednání, které zajišťují globální bezpečnost a podporují hospodářskou prosperitu.“

Videozáznam je k dispozici zde.

Foto: Julian Assange & Martina Haris, Public domain, via Wikimedia Commons

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.