Případ Juliana Assange představuje mrazivý precedens

Nils Melzer, současný zvláštní zpravodaj OSN pro mučení, se zpočátku odmítl do Assangeova případu zapojit. Jak ale píše ve své nové knize „The Trial of Julian Assange“, když se začal blíže zabývat fakty, zjistil, že Assange je obětí politického pronásledování.

„Nedávno jsme se od odvolacího soudu dozvěděli, že Spojené království může Juliana Assange vydat do USA. Přestože to bylo naprosto předvídatelné, je to stále šokující. Jeho partnerka Stella Morisová při této zprávě zadržovala slzy a ptala se, jak je ospravedlnitelné, že novinář a whistleblower, který odhalil válečné zločiny USA, může být nyní vydán státu, který tajně plánoval jeho zavraždění,“ napsal editor nakladatelství Verso Leo Hollis.

Dále Hollis uvádí: „Poprvé jsem se s Assangem setkal v roce 2014, když byl na ekvádorském velvyslanectví v Kensingtonu. Spolu s brilantní Sarah Harrisonovou jsme se bavili o tom, jak dát dohromady knihu „The WikiLeaks Files: The World According to US Empire“ (Akta Wikileaks: Svět podle amerického impéria), tj. přehled spisů Cablegate z roku 2010, které Wikileaks zveřejnily na internetu a prostřednictvím hlavních světových médií. Později jsme zjistili, že Assange už byl pod extrémním nátlakem a dohledem různých stran.“

Kniha „Proces s Julianem Assangem“ je systematický popis případu proti Assangeovi od Cablegate až po nedávné odvolací řízení v říjnu 2021. Je zřejmé, že Assange se nikdy nedočká spravedlivého soudního procesu, takže tyto boje musí být ve veřejném prostoru. Je to především usvědčující obžaloba zacházení s whistleblowerem v rukou mocných vlád, které si zřejmě myslí, že stojí nad mezinárodním právem. Za druhé je to vášnivá obhajoba prvního dodatku a práva novináře zveřejňovat pravdu. V neposlední řadě je to soukromý příběh samotného Assange a obětí, kterým musel čelit – a stále musí čelit – při hledání pravdy.

Mylné informování o případu

Melzer ve své knize vyčerpávajícím způsobem popisuje, jak přišel na to, jak mylně byl on i ostatní veřejnost o Assangeově případu informován a jak podrobný průzkum odhaluje rozsah Assangeova špatného zacházení ze strany vlád Spojených států, Spojeného království, Švédska a Ekvádoru. Melzerova zjištění jsou výbušná: ve všech čtyřech dotčených státech Assange čelil závažnému a systematickému porušování řádného soudního procesu, soudní podjatosti a zmanipulovaným důkazům. Byl vystaven neustálému sledování, pomluvám a výhrůžkám.

Melzer rovněž shromáždil konsolidované lékařské důkazy, které prokazují, že Assange byl dlouhodobě psychicky týrán. Melzerovo přesvědčivé vyšetřování ukazuje, jak díky utajování, beztrestnosti a především lhostejnosti veřejnosti hrozí, že nekontrolovaná moc zničí západní demokracii a právní stát. Případ Juliana Assange představuje mrazivý precedens: až se totiž z říkání pravdy stane zločin, budeme všichni žít v tyranii.

V souvislosti s vydáním knihy přinesl šéfredaktor magazínu Current Affairs Nathan J. Robinson na YouTube rozhovor s Nilsem Melzerem. Rovněž Al Džazíra reagovala na novou knihu o Assangeovi a vydala podcast, ten je v angličtině dostupný zde.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Snapperjack from London, UK., CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.