Kanadu netrápí jen požáry

Příroda se na Kanadě pěkně „vyřádila“. Kromě zničujících požárů země v posledních dnech prožila i tornádo a sesuv půdy.

Kanadská sezóna lesních požárů je nyní nejhorší, jaká kdy byla v zemi zaznamenána. Překonala největší plochu, jaká kdy za rok vyhořela, a to celkem více než 1,5 milionu hektarů. Podle odborníků už země nikdy nebude taková, jaká bývala. Kevin Smith, vedoucí boreálního programu neziskové organizace Ducks Unlimited, uvedl, že lesy se historicky vyvíjely společně s požáry, ale gigantické požáry, jako je například ten v oblasti Donnie Creek, mění prostředí kolem nich. “Tyto změny ve vzorcích nejen zvyšují množství vypouštěného uhlíku, ale také mění vegetaci, která se vrací zpět,” řekl. “Protože organická část půdy při těchto katastrofálních požárech vyšší intenzity shoří. “To, co se po nich vrací, je velmi odlišné od toho, co tam bylo dříve.”

Nejen požáry ale trápí zemi javorového listu. Stovky lidí musely opustit své domovy po masivním sesuvu půdy, který se stal na začáku července v Rivière-Éternité, asi 260 kilometrů severovýchodně od Quebecu, dva lidé jsou pohřešováni. Asi stovka táborníků v nedalekém provinčním parku musela opustit město pomocí dvou vrtulníků. V obcích okolo byla otevřena tři nouzová ubytovací střediska, aby se v nich mohli ubytovat příchozí lidé. Rivière-Éternité vyhlásilo stav nouze. Podle odhadů organizace Environment Canada spadlo v té době 75 až 100 milimetrů srážek. Další katastrofou pak bylo tornádo, které udeřilo mezi městy Carstairs a Didsbury ve státě Alberta. Jeho občanka Elisa Humphreysová nasedla se svým psem a kočkou do auta a utekla chvíli před tím, než tornádo zničilo její dům ve střední Albertě. Když se vrátila do oblasti, zjistila, že jí zůstaly jen trosky. Elisa není pojištěná a rodina se pro ni snaží získat finanční prostředky. “Přijela jsem sem, zavolala synovi a řekla jsem, že tady nic není, že nic nezbylo, že je všechno pryč,” běduje. “Skoro to vypadá, jako by tu spadla letadla, ale je to totální zkáza dvou domů, které jsou prostě roztříštěné a všude rozeseté.” Ačkoli bylo poškozeno mnoho domů, neprokázalo se, že by byl při katastrofě někdo zraněn.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.