Řecko a věřitelé našli shodu. Ale…

Financial Times. Obě strany našly po jednání v minulém týdnu shodu, ale rozhodnutí o odpuštění dluhu bylo odsunuto, informují Financial Times.

Řecko a jeho mezinárodní věřitelé dospěli k dohodě ohledně dalšího postupu u záchranného balíčku ve výši 86 mld. eur. Je tedy odstraněno riziko, že by Řecko mohlo defaultovat v případě více než 7 mld. splátky, splatné již příští měsíc.

Dohoda ukončuje měsíce nejistoty, které ohrožovaly řecké oživení a děsily investory. Ale dohoda o odpuštění dluhu byla odložena.

Dohoda řeší „pat“ mezi MMF a EU ohledně podmínek, za kterých se fond bude ochoten účastnit záchranného programu, což si dlouhodobě vynucovalo především Německo.

MMF dlouhodobě a konzistentně upozorňoval na to, že věřitelé eurozóny musejí Řecku dát odpuštění dluhu, jinak bude jeho dluh neudržitelný. Ale Evropská komise zase MMF obvinila, že je ohledně řeckého dluhu příliš pesimistický.

Kompromisní dohoda říká, že MMF se formálně záchranného programu zúčastní, ale nedodá Řecku zdroje, dokud eurozóna přesně neřekne, jak bude vypadat odpuštění dluhu.

Christine Lagardeová, šéfka MMF, uvedla, že předloží okamžitě návrh na „předběžné uspořádání pro Řecko“, a že doufá, že proces by mohl být dokončen do 27. července.

Lagardeová také uvedla, že na stole byly návrhy odpuštění dluhu, ale nebyly takové, aby z nich mohl Fond posoudit udržitelnost řeckého dluhu. Stále je prý potřeba „dalšího vyjasnění.“

V Německu kompromis vyvolal znepokojení v konzervativním bloku Merkelové, který odmítá cokoliv jiného než plnou účast MMF. Symbolická participace MMF prý není dostačující. Zaznívají i návrhy, aby německý parlament – který může zastavit uvolnění dalších zdrojů, pokud by se v záchranných podmínkách objevily velké změny – by měl tuto možnost uchopit. Rebelii ale očekávat nelze, protože se blíží volby a také se hodnocení Merkelové ve veřejném mínění zlepšilo.

Objevily se možnosti např. odložit splácení úroků a jistiny více než 100 mld. starších půjček o 15 let. A vzat na vědomí byl i francouzský návrh, aby se budoucí splátky spojily se sílou řeckého ekonomického růstu.

Je ovšem otázka, jestli se podaří dodat detaily k odpuštění dluhu dříve, než před koncem záchranného programu v roce 2018. Kromě uvolnění zdrojů z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) – tranše ve výši 8,5 mld. eur – řecká vláda také vyjádřila naději na průlom u možnosti, aby ECB kupovala jejich dluhopisy jako součást svého stimulačního programu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.