Nigerijský prezident Bola Tinubu vyhlásil stav nouze kvůli potravinám

Nigerijský lídr vyhlásil výjimečný stav v zemi. Jeho cílem je řešit rostoucí ceny a nedostatek potravin.

“Ujišťuji všechny Nigerijce, že při těchto strategických intervencích nebude nikdo opomenut,” slibuje nigerijský vůdce Bola Tinubu, který se svého úřadu ujal v květnu. Iniciativy vedení země pak zahrnují různé formy pomoci občanům v zoufalé situaci. Některé spočívají ve využití peněz ušetřených nedávným zrušením dotací na pohonné hmoty k zajištění hnojiv a obilí pro zemědělce. Jiné zase spočívají v programech zvýšené ochrany zemědělců, z nichž mnozí byli nuceni opustit svou půdu poté, co se stali terčem gangů, které unášejí zemědělce za výkupné. Pomoc má být také poskytnuta chudším domácnostem, jde o příspěvek ve výši 10 dolarů (8 liber) měsíčně po dobu šesti měsíců. Nový měsíční příspěvek dostává 12 milionů domácností prostřednictvím programu známého jako Národní program záchranné sítě – je oddělen od jiné iniciativy, kterou spustila předchozí vláda a prostřednictvím které chudé rodiny dostávají asi 6 dolarů měsíčně.

Nigerijská ekonomika trpí řadou problémů. Silně se na ní projevilo zdražení pohonných hmot, a to zejména proto, že mnoho Nigerijců je závislých na dodávkách elektřiny z generátorů. Stejně tak mají problémy místní podnikatelé a řemeslníci. Před časem například varovala Asociace nigerijských mistrů pekařů a cateringových společností, že ceny chleba vzrostou o 15 %. Některé nigerijské rodiny si nemohou dovolit koupit ani chléb. “Můj měsíční důchod nemůže pokrýt náklady na každodenní nákup chleba, takže jsme přešli na jinou cenově dostupnější potravinu,” stěžuje si Mallam Ado Yahaya ze severního státu Kano. Tito zranitelnější lidé také pravděpodobně získají přístup k obilí a hnojivům, které jsou nabízeny zemědělcům – ačkoli prohlášení nebylo jasné, pokud jde o počty. “Očekává se, že program podpoří ekonomické aktivity v neformálním sektoru a zlepší výživu, zdraví, vzdělání a rozvoj lidského kapitálu domácností příjemců,” těší se prezident Tinubu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.