Indie je otevřena pro čínské investice navzdory všemu

Indie se snaží přilákat zahraniční investice, aby dohnala obory, kde zaostává. Její linie vůči čínským investicím je značně ambivalentní.

Podle slov indického ministra pro elektroniku a informační technologie Rádžíva Čandrášekara je Indie otevřena pro čínské investice navzdory nedávným zásahům Dillí proti čínským výrobcům a mobilním aplikacím a také nedávným zprávám, že některé investiční návrhy společností z pevninské Číny se zastavily.

„Jsme otevřeni obchodování s jakoukoli společností kdekoli, pokud investuje a podniká v souladu se zákonem a dodržuje indické zákony,“ řekl Čandrášekar v rozhovoru s deníkem Financial Times a dále dodal: „Jsme otevřeni všem investicím, včetně čínských.“

Zásah proti čínským technologiím  začal v roce 2020 poté, co se indické a čínské jednotky střetly podél sporné himálajské hranice v údolí Galwan. Přibližně ve stejné době indická vláda Indie zpřísnila svou politiku vůči zahraničním investicím z příhraničních zemí, které nyní musí žádat o souhlas centrální vlády. Čandrášekar trval na tom, že tento proces není zaměřen individuálně na Čínu a vztahuje se i na další země “v sousedství” včetně Pákistánu, Bangladéše a Nepálu.

Jak dále noviny uvedly, Indie se snaží přilákat zahraniční investice, protože společnosti realizují strategii „Čína plus jedna“.  Dillí si od této strategie slibuje, že jí pomůže dohnat konkurenci v odvětvích špičkových technologií, kde zaostává, včetně elektrických vozidel a polovodičů. Tato priorita se však střetává s tvrdší linií vůči přímým zahraničním investicím z Číny.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.