Bulharsko se prý s migranty nemazlí

Server Euronews zjišťoval a popsal, co se děje na bulharských hranicích.

Podle údajů poskytnutých sofijským ministerstvem vnitra zmařila bulharská pohraniční policie v roce 2022 164 000 pokusů o nelegální překročení hranice, zatímco v roce 2021 to bylo 55 000 pokusů. Bulharsko již dlouho usiluje o vstup do schengenského prostoru, který umožňuje cestování mezi zeměmi EU bez hraničních kontrol a orgány EU mu chtějí dát zelenou. Vstup do schengenského prostoru však vyžaduje jednomyslnost členských států a Nizozemsko a Rakousko dosud snahu Bulharska o vstup blokovaly, když varovaly, že velké množství migrantů se do EU dostává tzv. západobalkánskou cestou. Některé nevládní organizace zároveň bijí na poplach kvůli údajnému používání násilí ze strany bulharské pohraniční stráže vůči migrantům, kteří se snaží dostat do země. EU nedávno vyčlenila finanční podporu ve výši 200 milionů eur na pomoc Bulharsku při modernizaci správy hranic. V posledních měsících však Bulharskem otřásly tragické události. Několik policistů zahynulo při dopravních nehodách, do nichž byli zapleteni pašeráci lidí převážející migranty. V únoru byla ve vozidle převážejícím dřevo u Sofie nalezena těla 18 udušených afghánských státních příslušníků. Kromě toho se objevila četná obvinění, že bulharští pohraničníci migranty bijí a tlačí je zpět do Turecka. “Za rok jsme měli více než 600 lidí, kteří se nám oficiálně svěřili, že se na hranicích setkali s násilím a odstrkováním,” prozradila Diana Dimova, zakladatelka lidskoprávní organizace “Mission Wings“. “Viděli jsme tolik jizev. Bulharská pohraniční policie je bila,” dodala Dimova.

Reportér Euronews se vydal podél turecko-bulharské hranice, aby zjistil více a zeptal se místních lidí. Místní koordinátor a překladatel “Mission Wings” Hamid Khoshseiar pochází z Íránu. Tento povoláním lékař, který předtím strávil dva roky v nechvalně proslulé teheránské věznici Evin. Hamid přešel Turecko a pěšky se vydal do Bulharska – kde se setkal s bulharskými pohraničníky a tvrdí: “Donutili mě svléknout si košili až po krk a lehnout si na zem. Poté mě začali bít. Měl jsem jednu hůl, kterou jsem používal k chůzi. Začali mě tou holí mlátit, až ji zlomili”. Bulharský helsinský výbor, nevládní organizace pro lidská práva se sídlem v Sofii, zdokumentoval v loňském roce 5000 případů nezákonného jedání s migranty. Podle odborníků může být skutečné číslo mnohem vyšší. Bulharská policie však krutost popírá. Mezinárodní investigativní platforma “Lighthouse Reports” pak poskytla Euronews přístup k videozáznamu, na němž se zdá, že se migranti snaží přelézt hraniční plot, házejí kameny a křičí urážky. Jeden z migrantů se hroutí. Je vážně zraněn. “Kulka prošla přímo skrz. Nejdřív mi prošla svalem na ruce. Vyšla z opačné strany a pak prošla těsně vedle mého srdce, pak se mi zasekla v zádech,” řekl Euronews Abdullah El Rustum Mohammed. “Kulka nebyla vystřelena do vzduchu, stříleli na mě s jasným úmyslem zabít,” dodal. Ředitel regionální pohraniční stráže v Elhovu Ivajlo Tončev pro Euronews prohlásil, že bylo provedeno několik vyšetřování, včetně prozkoumání archivu sofistikovaných kamer pohraniční stráže. Dospěla však k závěru, že k žádnému takovémuto incidentu nedošlo. “Co je užitečné a funguje naprosto dobře, to je v tomto konkrétním případě kamerový dohled v této lokalitě, který je velmi kvalitní,” tvrdí Tončev. “Neexistuje žádné násilí vůči migrantům”. “Jediné případy, kdy je použita fyzická síla, se děje v souladu s legislativou naší země. Existují však agresivní skupiny (migrantů), které na nás házejí kameny.” Obě strany tak obviňují jedna druhou a zlepšení situace je v nedohlednu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.