Brazílie a Indie se prý postavily proti okamžitému rozšíření BRICS

Brazílie a Indie údajně nesouhlasí s čínským návrhem rychlého rozšiřování nezápadního seskupení.

Brazílie a Indie nepodpořily čínskou myšlenku rychlého rozšíření BRICS, napsala tisková agentura Bloomberg s odvoláním na „úředníky obeznámené se záležitostí“.

Brazílie a Indie vznášejí námitky v rámci přípravných jednání v jihoafrickém Johannesburgu, která jsou naplánována na srpen. Podle agentury Bloomberg se očekává, že země budou diskutovat o začlenění Indonésie a Saúdské Arábie do BRICS.

Zdroje agentury poznamenávají, že za vstup nových zemí lobbuje Čína.

Brazílie se však podle agentury staví proti rozšíření BRICS kvůli obavám, že se skupina „snaží stát protiváhou Washingtonu a Evropské unie“, a Indie požaduje jasná pravidla, „jak a kdy by se další země mohly ke skupině přiblížit, aniž by ji formálně rozšířily“.

Čína popřela informace agentury Bloomberg o neshodách ohledně rozšíření BRICS.

O členství v seskupení požádalo či projevilo zájem kromě Indonésie a Saudské Arábie ještě několik afrických zemí jako Alžírsko nebo Egypt a nejnověji také Bangladéš.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.