Africká média: Ruský prezident podporuje africký mírový plán pro Ukrajinu

Mnoho bylo napsáno o rusko-africkém summitu. Africkými médii nyní rezonuje zpráva, že Vladimir Putin podpořil africkou mírovou iniciativu týkající se Ukrajiny.

Nedávno proběhlý rusko-africký summit v Petrohradu byl komentován politiky a redaktory po celém světě. I v ČR bylo napsáno mnoho, především tu byl zdůrazňován fakt, že na summitu bylo přítomno pouze 17 hlav afrických států, což je výrazný pokles ve srovnání se 43 hlavami na prvním rusko-africkém summitu, který se konal v roce 2019. Africká média si však všímají i věcí, které české noviny opomíjejí a koncentrují se například na projevy státníků ohledně hledání mírových řešení. Článek zde rozebírá vyjádření prezidenta Putina k této problematice a překládá jeho projev, který přednesl na závěr rusko-afrického fóra. Putin zde chválil africký mírový plán pro znovunastolení míru a rovněž ocenil úsilí Číny o nalezení řešení konfliktu. O africké mírové iniciativě hovořil takto: “Obecně však tato iniciativa podle mého názoru může být základem některých procesů zaměřených na hledání míru, stejně jako jiné, jako je například čínská iniciativa.“ Podle něj nejsou obě iniciativy v rozporu, ani si nekonkurují a obě by se mohly stát základem pro mír. O rozhovoru s africkými představiteli pak ruský prezident prohlásil, že byl dlouhý a věcný. „Hovořili jsme pravděpodobně hodinu a půl. Všichni se vyjadřovali k této problematice. Chci ještě jednou zdůraznit, že to bylo z naprosto přátelské pozice, že to bylo skutečné, reálné, reálné hledání nějakých cest, nějakých možností, jak nějakým způsobem situaci (mezi Ruskem a Ukrajinou) zmírnit,” uvedl Putin.

Ve svém projevu ruský vůdce rovněž smetl otázku, proč se nezúčastní srpnového fóra BRICS v Jihoafrické republice, a prohlásil, že jeho přítomnost na summitu je irelevantní (o zatykači, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud, se nezmínil). “Nemyslím si, že moje návštěva summitu BRICS je důležitější než můj pobyt v Rusku,” uvedl doslova. Podle svých slov je s jednotlivými zástupci BRICS v dostatečném kontaktu. Jedním z hlavních témat summitu byla i potravinová bezpečnost, kde k této otázce měl dlouhý projev jihoafrický vůdce Cyril Ramaphosa. Ten vyjádřil své znepokojení nad otázkou potravinové bezpečnosti v Africe poté, co Rusko odstoupilo od dohody o dodávkách obilí a rovněž vyzval k míru na Ukrajině. “I v tomto případě s konfliktem na Ukrajině se stále zasazujeme o mír a svým způsobem cítíme, že máme právo volat po míru, protože probíhající konflikt, jak jste slyšeli v průběhu dne, negativně ovlivňuje i nás, jako africké země. Kromě toho, že chceme podporovat mírový proces na celém světě, se tento konflikt nyní přímo dotýká i nás. Jak jsme vám řekli minule, pokud jde o potravinovou bezpečnost, ceny našich hnojiv vzrostly,” řekl jihoafrický prezident.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Donat Sorokin, TASS

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.