Krize v sobě vždy skrývají příležitost

„Pokud má dnes Evropa velký problém se zásobováním energií, nemůže se dívat na východ. Tak kam se podívá? Musí se podívat na jih,“ říká italská premiérka.

Na jihu je Afrika obrovským potenciálním producentem energie. Proč to Itálii zajímá? Protože je podle italské premiérky Giorgie Meloniové vstupní branou a může se stát centrem energetických dodávek pro Evropu. Uvedla to v rozhovoru pro Sky Tg24 na závěr své nedávné návštěvy v USA.

„Myslím si, že Středomoří se musí opět stát ústředním tématem. V současném konfliktu ztrácíme ze zřetele (nebo jsme dosud ztráceli ze zřetele) roli základní figurky šachovnice, kterou je Afrika, protože jak víme, Afrika je kontinent, který je všechno, jen ne chudý. Je to kontinent bohatý na suroviny, na strategické suroviny, na kterém hrají velmi důležitou roli další hráči, a my jsme si neuvědomili, že je to součást celkové hry. (…) Snažím se Západu vysvětlit, že například určitý paternalistický přístup, který jsme měli v minulosti – těch, kteří vám lépe poradí než pomohou –, dnes už není konkurenceschopný, protože jsou tu jiní hráči, kteří přicházejí s jinými argumenty. Ale to je zájem, který se nás týká, tedy naše role ve světě, která zajímá zejména Itálii, a to z řady důvodů, které se netýkají jen migrace,“ řekla Meloniová.

Italská premiérka je toho názoru, že je třeba do Afriky „přivést investice, tzn. pomoci africkým zemím v rámci strategické spolupráce, která už není jednorázová. Znamená to svázat jejich osudy s něčím, co je užitečné pro všechny: pro ně to znamená rozvoj, pro ně to znamená pracovní místa, znamená to také boj proti nelegálnímu přistěhovalectví, protože jediným seriózním a strukturálním způsobem, jak toho dosáhnout, je nabídnout alternativy těm, kteří utíkají ze svých domovů a svých zemí.“

Meloniová také připomněla konferenci o migraci, která se konala 23. července v Římě: „Je to iniciativa, o kterou se Spojené státy zajímají a domnívají se, že může být velmi užitečné spojit všechny země rozšířeného Středomoří – tedy nejen africké země, Evropskou unii, ale i arabské země – a společně uvažovat o tom, jak zastavit migrační toky.“

„Bohužel prostřednictvím sítí převaděčů dochází nejenom ke komodifikaci lidí, migrantů. Často tytéž organizace organizují obchod s drogami, orgány, lidmi. A tato moc, kterou tyto zločinecké organizace přebírají, se obrací také proti státům, proti jejich stabilitě, zejména v Africe. Ve válce, která je stále více hybridní, se tak vše stává problémem, na který se musíme zaměřit. To se tedy týká například Atlantické aliance, týká se to našich partnerů, týká se to nás, týká se to evropských zemí,“ zdůraznila Meloniová a poznamenala, že příští zasedání G7 by se mělo zaměřit na Afriku.

Přepis interview je dostupný zde v italštině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.