Ukrajinští agrárníci výrazně omezují výsev obilnin

Důvodem jsou nízké ceny a komplikace s prodejem obilnin kvůli ruskému vystoupení z „obilné dohody“.

Ukrajinské agrární společnosti IMC a HarvEast oznámily, že omezují osev pšenice. Společnost IMC uvedla, že omezila pěstování obilovin téměř o třetinu a že letos nebude sázet ozimou řepku. Podle Mezinárodní rady pro obiloviny se celková ukrajinská produkce v letošním roce již snížila o 37 %, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje z oboru.

„V současné době je nemožné prodat obilí, protože ceny jsou pod výrobními náklady. Pouze ho skladujeme v naději, že ho budeme moci prodat později. Všichni se snaží vyvážet přes Dunaj, ale existují omezení,” řekl generální ředitel IMC Alex Lissitsa. Odborníci dávají tato rozhodnutí do souvislosti s odstoupením Ruska od obilní dohody, po kterém již nebylo bezpečné přepravovat ukrajinskou pšenici přes Černé moře.

Agentura Bloomberg uvedla, že po pozastavení obilní dohody Ukrajina přesměrovala část vyvážené úrody po železnici, silnici a řece přes své evropské sousedy, ale samotný objem vývozu se výrazně snížil. Řada zemí (Polsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko) již dříve zakázala nákup ukrajinského obilí kvůli protestům místních zemědělců.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.