Amazon si udržuje vedoucí postavení na trhu s cloudovými službami

Na společnosti Amazon, Microsoft a Google připadly v uplynulém čtvrtletí téměř dvě třetiny příjmů z cloudové infrastruktury, přičemž osm největších poskytovatelů ovládá téměř 80 % trhu.

Společnost Amazon Web Services (AWS), ziskový cloudový systém internetového prodejce, se na trhu cloudové infrastruktury prosadila jako první lídr a stále má náskok, informoval web Statista.Podle odhadů společnosti Synergy Research Group činil podíl společnosti Amazon na celosvětovém trhu s cloudovou infrastrukturou ve druhém čtvrtletí roku 2023 32 %, zatímco před rokem to bylo 34 %. Hlavní konkurenti společnosti Amazon, společnosti Microsoft a Google, zaznamenali o něco silnější meziroční růst, což vedlo k tomu, že oba zvýšili svůj tržní podíl o procentní bod ve srovnání s loňským červnovým čtvrtletím.

Ve 2. čtvrtletí roku 2023 vzrostly globální výdaje na služby cloudové infrastruktury o 10 miliard dolarů oproti 2. čtvrtletí roku 2022, čímž celkové výdaje za tři měsíce do 30. června dosáhly 64,8 miliardy dolarů. Při pohledu na posledních dvanáct měsíců představuje nyní trh s cloudovými službami příležitost v hodnotě 247 miliard dolarů, což vysvětluje, proč je na něm tak tvrdý boj. Jak ukazuje graf, na společnosti Amazon, Microsoft a Google připadly v uplynulém čtvrtletí téměř dvě třetiny příjmů z cloudové infrastruktury, přičemž osm největších poskytovatelů ovládá téměř 80 % trhu.

„S tím, jak stále větší trh stále přidává 10 miliard dolarů, se meziroční tempo růstu téměř nevyhnutelně snižuje, a to z 20 % ve 4. čtvrtletí 2022 na 19 % v 1. čtvrtletí 2023 a na 18 % ve 2. čtvrtletí 2023. Nyní však existují náznaky, které by mohly tuto trajektorii trochu změnit,“ uvedl John Dinsdale, hlavní analytik společnosti Synergy Research Group. „Jsou zde známky toho, že by se čínský trh mohl vrátit k něčemu, co se blíží normálu; makroekonomické prostředí se pomalu ubírá správným směrem; a mnoho podniků nyní přezkoumalo a optimalizovalo své historické využívání cloudu a vrací se ke generování nových pracovních zátěží, včetně generativních úloh AI.“

Celosvětový tržní podíl předních poskytovatelů služeb cloudové infrastruktury ve 2. čtvrtletí roku 2023. Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.