Podle ruských pekařů porostou ceny pečiva kvůli pozastavení dohody o prodeji obilí

Ruské ministerstvo zemědělství však tvrdí, že zvýšení nákladů ke zdražení chleba nepovede.

V Ruské federaci se zvýší prodejní ceny chleba a pečiva. Pekařské výrobky zdraží ve výrobě až o 10 %, informoval zpravodajský server RBK s odvoláním na slova výkonného ředitele ruského Národního svazu pekařů Rustama Ajdijeva. Jak odborník poznamenává, nadcházející zdražení je způsobeno zvýšením cen za výrobní náklady: „V současné době již není možné udržet rovnováhu a nadále udržovat současné prodejní ceny, jejich zvýšení je vyvoláno výrazným nárůstem výrobních nákladů.“.

Mnoho pekařů uvádí, že v letošním roce byli nuceni zvýšit prodejní ceny o 7-10 %, píše článek dále.

Skutečnost, že Rusko je v současnosti v obilí plně soběstačné, ovlivňuje cenu chleba nikoli přímo, ale v závislosti na aktuální situaci na trhu. Nyní začali zemědělci na pozadí rostoucích cen obilí brzdit prodej, objem, který přichází na trh, a to i z nové sklizně, se snižuje, což vede k nedostatku (mezi jiným pekařské) mouky na trhu.

Krom vyšší ceny mouky a obilí po odstoupení Ruska od dohody o dodávkách obilí letos v létě se zvyšují i dopravní náklady, a příčin růstu cen je více, mimo jiné sankce uvalené na zemi a blížící se konec letní sezóny.

Na dotazy novinářů odpovědělo ministerstvo zemědělství, že zvýšení nákladové úrovně nepovede ke zvýšení cen v obchodech.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.