V Chorvatsku začne vysílat soukromá aktivistická televize v srbštině

Balkánské zápisky píší o vzniku nové srbské televize v Chorvatsku, která má být opozicí současným režimům v Srbsku, Republice Srbské a v samotném Chorvatsku.

Srbský aktivista Ilija Ćalina, který žije již 12 let v Londýně a zabývá se digitálním marketingem, zakládá v Záhřebu nezávislou srbskou televizi. Soukromá televize bude má být zcela nezávislá na Srbském národním společenství (Srpsko narodno vijeće), které od roku 1997 oficiálně představuje srbskou menšinu v Chorvatsku.

Srpska TV Zagreb začne vysílat letos v prosinci na kanále Youtube. Po dvou letech se má stát kabelovou televizí pro Záhřeb a Chorvatsko, údajně za podpory Záhřebu. Televize má již připravené dva programy, se kterými chce začít vysílat. Prvním programem je 50 Stars, jehož tématem je členství v EU a NATO. Program má přiblížit Srbům význam členství v těchto organizacích pro Srbsko a Balkán. Druhý připravovaný program má název Agape. Má být volnějšího zábavnějšího charakteru zabývajícího se tématy lásky, identity a LGBTQ+ komunity.

„Staneme se opoziční TV vůči současným režimům v Srbsku, Republice Srbské a Chorvatsku, a to s přáním prosazovat cyrilici. Účelem není někoho provokovat, ale stát se naprosto nezávislou TV. Chorvatsko je naším domovem a rádi zde žijeme. Financováni jsme výhradně z našeho projektu,“ říká zakladatel nové srbské nezávislé televize v Chorvatsku Ilija Ćalina, který pochází z chorvatského regionu Lika.

V současnosti má tato srbská televize v Záhřebu již veškeré potřebné technické vybavení a hledá nyní vhodné prostoty pro své studio.

V rozhovoru pro chorvatský web Index.hr mimo jiné Ćalina uvedl: „Myslím si, že Vučić rozpoutá daleko horší válku ve srovnání s tím, co jsme zažili před třiceti lety. Ve chvíli, kdy Vučić ztratí podporu USA a zůstane izolován, nastanou chvíle mnohem horší než za Miloševiće. Mám tím na mysli Kosovo. Již nyní je horší než Milošević a válka v Kosovu je otázkou času. Významné je to pro Chorvatsko vzhledem k tomu, že žádný konflikt v sousedství není dobrý.“ Dodal, že jejich TV má být běžným vysíláním, ale chtějí podpořit opozici v Srbsku.

Ilija Ćalina je aktivistou, který nejprve v Londýně v roce 2017 založil Serb World Magazine zvaný Britić pro srbskou diasporu. Dalším jeho nápadem byl v loňském roce projekt „Stejná šance“ (Ista šanca) v rámci dřívějšího projektu Be Happy Work and Travel, který vysvětloval v srbských médiích jako rekvalifikaci pro zájemce z několika balkánských zemí pro práci digitálních nomádů, pracovat online – na dálku.

Článek vychází ve spolupráci s webem Balkánské zápisky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.