Rusko se vrací do světového obchodu

Objem zboží v ruských kontejnerových přístavech se téměř vrátil na úroveň před ukrajinskou válkou, ukazuje nová analýza. Vzhledem k sankcím a slabému rublu je toto oživení překvapivé.

Navzdory všem sankcím ze strany Západu se Rusko stále více vrací do světového obchodu. Podle Kielského institutu pro světovou ekonomiku (IfW Kiel) objem zboží odbaveného v největších kontejnerových přístavech v zemi silně roste. Důvodem je především rozkvět obchodu s Čínou. Tam se dovoz z Ruska v srpnu zvýšil jako nikdy předtím.

„V ruských přístavech se počet připlouvajících kontejnerových lodí skokově zvyšuje a navzdory sankcím a slabému rublu je téměř na úrovni před vypuknutím války,“ píše Kielský institut pro světové hospodářství v novém vydání svého „Indikátoru obchodu“. Ten analyzuje světový obchod na základě pohybu a nákladu kontejnerových lodí.

Podrobnosti, včetně grafů, najdete zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.